Bagaimana menangani sakit kepala akibat hipertensi

Bagaimana menangani sakit kepala akibat hipertensi

Anonim

Tekanan darah tinggi yang dibenarkan untuk meneruskan boleh mengakibatkan banyak komplikasi yang serius pada masa akan datang. Walau bagaimanapun, tekanan darah tinggi juga boleh memberi kesan langsung ke atas badan. Salah satu daripada mereka adalah sakit kepala yang biasanya dikeluhkan oleh ramai orang hipertensi. Jadi, bagaimana menangani sakit kepala apabila hipertensi?

Image

Apa yang menyebabkan sakit kepala ketika hipertensi?

Ramai yang menganggap bahawa sakit kepala yang berlaku apabila hipertensi berulang disebabkan oleh peningkatan aliran darah dari jantung yang terkumpul di dalam otak. Ini kemudian menyebabkan sensasi tekanan dari dalam kepala yang menyakitkan.

Walau bagaimanapun, teori ini tidak dapat dibuktikan. Sehingga kini, dunia perubatan tidak menemui hubungan sebab-akibat yang jelas antara sakit kepala dan tekanan darah tinggi. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa hipertensi dan sakit kepala tidak berkaitan. Malah, Persatuan Jantung Amerika (AHA) menyokong penyelidikan yang mendakwa bahawa sakit kepala bukanlah gejala tekanan darah tinggi.

Tetapi dalam kes-kes yang jarang berlaku di mana tekanan darah melonjak sangat tinggi dan parah, yang sering dipanggil hipertensi ganas, sesetengah orang mungkin mengalami sakit kepala. Hipertensi yang teruk biasanya datang tiba-tiba dan menjejaskan kira-kira 1% orang yang mengalami tekanan darah tinggi.

Apakah hipertensi ganas?

Hipertensi ganas adalah peningkatan tekanan darah yang sangat tinggi, boleh mencapai lebih daripada 180/120. Sebagai perbandingan, tekanan darah normal biasanya berkisar di bawah 120/80.

Hipertensi ganas adalah keadaan yang serius dan berbahaya. Kesannya boleh berkembang dengan cepat dan menyebabkan kerosakan pada organ, umumnya menyerang mata dan buah pinggang. Itulah sebabnya, seseorang yang mempunyai hipertensi jenis ini harus segera mendapatkan rawatan perubatan untuk mencegah kerosakan organ yang teruk.

Sakit kepala apabila hipertensi ganas berlaku tidak seperti sakit kepala umum atau migrain. Tanda-tanda sakit kepala hipertensi lain termasuk penglihatan kabur, sakit dada (angina), sesak nafas, sesak nafas, loya, kelemahan, atau sawan. Dalam sesetengah kes, aspirin tidak berkesan dalam melegakan kesakitan.

Hipertensi ganas umumnya memberi kesan kepada lelaki dewasa muda, orang dengan masalah buah pinggang, dan wanita hamil yang mengalami pra-eklampsia.

Jadi, bagaimana menangani sakit kepala apabila hipertensi?

Seperti yang disebutkan di atas, sakit kepala bukan penunjuk tekanan darah tinggi kecuali dalam kes-kes tertentu hipertensi ganas.

Usaha terbaik yang boleh anda lakukan untuk mengatasi sakit kepala apabila hipertensi adalah mengambil ubat sakit yang umumnya dijual tanpa preskripsi doktor. Walau bagaimanapun, sebelum membeli pastikan jika ubat yang anda makan tidak meningkatkan tekanan darah anda. Itulah sebabnya, sentiasa semak label ubat yang anda ambil.

Di samping itu, perhatikan pengambilan makanan anda. Elakkan kafein kerana ia boleh menyebabkan sakit kepala anda lebih teruk. Bukan itu sahaja, kafein juga boleh meningkatkan tekanan darah anda.

Nah, jika pelbagai cara yang telah disebutkan di atas keadaan anda tidak bertambah baik, dan tekanan darah anda bertambah, segera dapatkan bantuan perubatan terdekat.

Juga Baca:

 • Bagaimana Tekanan Darah Tinggi Menimbulkan Sakit Kepala?
 • Pusing dan Sakit Kepala Tidak Sama, Berikut 3 Perbezaan
 • Sakit kepala selepas lebih daripada 72 jam, bagaimana untuk merawatnya?
 • Kenapa Saya Batuk Selepas Mengambil Ubat untuk Hipertensi?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: April 4, 2018 | Terakhir Edited: April 4, 2018

Sumber

Friedman, D. (2002). Sakit kepala dan hipertensi: menafikan mitos. Jurnal Neurologi, Neurosurgery dan Psikiatri, 72 , 431. http://jnnp.bmj.com/content/72/4/431.full

Hagen, K. et al. (2002, April). Tekanan darah dan risiko sakit kepala: kajian prospektif 22, 685 orang dewasa di Norway. Jurnal Neurologi, Neurosurgery dan Psikiatri, 72 (4), 463-466. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11909904

Janeway, Theodore. (2006). Petikan dari kajian Theodore Janeway tentang tekanan darah tinggi dan sakit kepala, Kajian Klinikal Hipertensi. Surat Kesihatan Harvard . http://www.health.harvard.edu/newsletters/Harvard_Health_Letter/2006/January/excerpt_from_theodore_janeway8217s_study_of_high_blood_pressure_and_headaches_8220a_clinical_study_o

Hipertensi ganas. (2011, 1 April). Institut Kesihatan Kebangsaan . http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000491.htm

Prutkin, Jordan M. (2007). Theodore Caldwell Janeway, Ahli Klinik dan Pathophysiologist. Kardiologi Klinikal, 30 , 146-148. http://onlinelibrary.wiley.com/store/10.1002/clc.5/asset/5_ftp.pdf?v=1&t=hnrvqdfx&s=7ea825ff474c86cb1fc26b8a317499b8b4efdb9e

Apakah Gejala Tekanan Darah Tinggi? (2011, 4 April). Persatuan Jantung Amerika . http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/SymptomsDiagnosesMonitoringofHighBloodPressure/What-are-the-Symptoms-of-High-Blood-Pressure_UCM_301871_Article.jsp

Yeung, Albert. (2006, Jun). Apakah Hubungan Antara Hipertensi, Sakit Kepala dan Migrain? Hipertensi Kanada, 87. http://www.stacommunications.com/customcomm/Back-issue_pages/Hyp_Can/hypcanPDFs/eng/2006/June2006eng.pdf

Pilihan Editor