Adakah Barang Kemas Metal Selamat untuk Kulit Bayi?

Adakah Barang Kemas Metal Selamat untuk Kulit Bayi?

Anonim

Ia bukan fenomena aneh lagi untuk melihat bayi yang baru dilahirkan dalam perhiasan. Mempersembahkan barang kemas untuk bayi sama ada dalam bentuk kalung emas, gelang, anting-anting, atau gelang kaki menjadi tradisi turun-temurun di Indonesia. Walau bagaimanapun, adakah selamat untuk bayi anda memakai barang kemas? Kerana beberapa jenis logam diketahui mencetuskan reaksi alahan dan ruam gatal pada orang dewasa.

Image

Kulit bayi sangat sensitif

"Berbanding dengan kulit dewasa, kulit bayi lebih nipis sehingga cenderung lebih sensitif terhadap perubahan yang terjadi di sekitarnya, " kata Dr. Srie Prihianti Sp.KK, PhD, pakar kulit kanak-kanak dari PERDOSKI yang juga pengerusi Kumpulan Kajian Dermatologi Anak Indonesia (KSDAI).

Ketika ditemui oleh tim Hello Sehat di kawasan Mega Kuningan, Senin (5/11), dr. Yanti, nama samarannya, menjelaskan bahawa bayi yang mempunyai kulit sensitif sangat terdedah kepada gangguan kulit seperti ruam merah, alergi, dan kerengsaan. Terutama jika bayi juga mempunyai sejarah ekzema (dermatitis) dalam keluarganya.

Adakah selamat memakai barang kemas untuk bayi?

Memakai barang kemas untuk bayi sebenarnya baik. Walau bagaimanapun, anda perlu memberi perhatian kepada bahan perhiasan yang anda pilih. Jenis logam yang salah boleh menyebabkan masalah pada kulit bayi yang sudah sensitif, jika anda tidak berhati-hati.

Kami mengesyorkan memilih perhiasan untuk bayi berdasarkan emas tulen bukan perhiasan perak, platinum dan besi yang mengandungi nikel. Perak, besi, dan nikel adalah jenis logam yang paling berisiko menyebabkan tindak balas alahan. Reaksi alahan logam ini dikenali sebagai ekzema atau dermatitis kontak. Dermatitis kenalan alahan akan menjadi lebih buruk jika berpeluh kulit.

"Emas sangat jarang menyebabkan dermatitis hubungan alahan kerana ia tidak aktif (terperangkap: stabil dan tidak reaktif). Perhiasan emas tidak akan bertindak balas dengan kulit, "jelas Dr. Yanti

Atas sebab yang sama, anda juga harus mengelakkan barang kemas bayi yang terbuat dari serat sintetik dan plastik.

Gatal-gatal dan bintik-bintik merah muncul pada kulit adalah gejala awal bahawa kulit mempunyai alahan terhadap perhiasan yang dilekatkan pada badan.

Juga beri perhatian kepada bentuk dan model perhiasan

Selain dari jenis logam, juga pertimbangkan bentuk dan model perhiasan bagi bayi. Bayi suka menarik objek di sekelilingnya dan meletakkan semuanya di dalam mulut mereka.

Kalung dan gelang dengan rantai tipis boleh pecah dengan mudah apabila ditarik supaya manik-manik dapat membuat bayi tercekik jika ditelan. Sudut perhiasan tajam atau kasar juga boleh menggaru dan merengsakan kulit bayi.

Jadi, pilih perhiasan ringkas yang tidak mempunyai manik atau pendants. Untuk gelang dan gelang kaki, anda juga harus memastikan saiznya sesuai dengan keliling kaki bayi. Tidak terlalu ketat dan terlalu longgar.

Juga Baca:

  • Tahu Apgar Score, Ujian Mandatori untuk Menilai Kondisi Bayi yang baru lahir
  • Petua untuk Memilih Peti Bayi yang Selamat dan Nyaman untuk Anak Kecil Anda
  • 3 Langkah Memilih Produk Penjagaan Kulit Terbaik untuk Kulit Bayi Sensitif

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 9 November, 2018 | Terakhir Edited: November 9, 2018

Sumber

Adakah selamat untuk bayi yang baru lahir memakai barang kemas bayi? https://pregnant.sg/articles/is-it-safe-for-a-newborn-to-wear-baby-jewelry/ diakses 6 Nov 2018

Alahan nikel https://www.webmd.com/allergies/nickel-jewelry-allergy diakses 6 Nov 2018

Pilihan Editor