5 Langkah Mudah untuk Laraskan Diet untuk Orang dengan Asma

5 Langkah Mudah untuk Laraskan Diet untuk Orang dengan Asma

Anonim

Makan makanan yang tinggi dalam pemakanan sangat penting untuk penjagaan asma dan memastikan sistem imun anda berfungsi dengan baik.

Image

Ia juga penting untuk mengikuti pelan penjagaan asma anda dan menjalani ubat anda seperti yang disyorkan, cuba tambah beberapa makanan dan makanan tambahan untuk makanan anda yang boleh membantu merawat asma.

Berikut adalah 5 langkah mudah yang boleh memberi anda manfaat kesihatan.

1. Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran

Penyelidik mengkaji sekumpulan orang yang makan makanan gaya Mediterania (makanan termasuk buah segar, sayur-sayuran, kacang, dan lemak yang sihat) dan mendapati bahawa peserta ini mempunyai kawalan asma lebih baik daripada kumpulan lain. Buah-buahan segar dan sayur-sayuran mempunyai ciri-ciri anti-radang yang boleh membantu mengurangkan bengkak dan keradangan di paru-paru. Makanan ini juga boleh membantu mengawal berat badan agar kekal sihat sehingga asma menjadi terkawal.

2. Gunakan suplemen minyak ikan untuk kesihatan paru-paru

Apabila anda menambah minyak ikan ke menu harian anda, anda telah menambah asid lemak omega-3 yang baik untuk kesihatan dan paru-paru. Satu kajian yang diterbitkan dalam The Chest Journal menunjukkan bahawa sesetengah orang yang menghidap asma yang biasanya berulang disebabkan latihan, diminta untuk menambah asid lemak omega-3 untuk diet mereka. Akibatnya, ini mengurangkan penyumbatan dalam saluran pernafasan, dan mereka dapat mengurangkan rawatan asma mereka. Penemuan ini penting kerana ini bermakna minyak ikan boleh membantu merawat asma dan boleh menjadi strategi untuk mengurangkan risiko kesan sampingan dari rawatan asma.

3. Makan satu epal sehari

Anda sudah tahu bahawa epal adalah baik untuk anda, tetapi adakah anda tahu bahawa epal boleh mengurangkan risiko anda mengalami serangan asma? Keuntungan ini berasal dari antioksidan yang terkandung dalam kulit epal (terutama dalam epal merah) dan memenuhi keperluan antihistamin semula jadi dan kesan keradangan yang boleh membantu mengawal alahan dan asma. Penyelidikan dalam American Journal of Perawatan Kritikal Pernafasan Perubatan mendapati bahawa peserta yang memakan apel dua kali seminggu dapat mempunyai risiko 3 kali lebih rendah mendapat serangan asma.

4. Meningkatkan susu, telur, dan ikan supaya lebih banyak vitamin D

Orang dengan asma yang lebih serius biasanya kurang vitamin D, jadi memilih makanan yang tinggi vitamin D adalah sangat diperlukan. Satu lagi cara mudah untuk meningkatkan kandungan vitamin D anda adalah untuk menghabiskan beberapa minit berjemur di bawah sinar matahari tanpa menggunakan krim pelindung matahari (pastikan tidak berendam terlalu lama dan cuba pada waktu pagi ketika matahari tidak terlalu panas).

5. Jangan takut makan pedas

Vitamin C yang terkandung dalam cabai merah mempunyai antioksidan yang boleh melawan keradangan. Makan makanan pedas berguna untuk melegakan lendir yang disebabkan oleh alahan dan asma dalam pernafasan.

Tetapi, jika anda tidak cukup kuat untuk makan pedas, jangan paksanya. Masih banyak lagi sumber vitamin C yang boleh anda ambil, sebagai contoh:

 • sayuran hijau gelap
 • jambu
 • paprika
 • brokoli
 • kembang kol
 • kiwi
 • oren
 • strawberi

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

"Bagaimana Meningkatkan Sistem Imunimu." Dicuri dari Kebenaran Mengenai Sistem Imunimu . Penerbitan Kesihatan Harvard, nd

Mickleborough, Timothy et al. Kesan Perlindungan Suplemen Minyak Ikan pada Bronchoconstriction-Injeksi Latihan dalam Asma. " Jurnal CHEST 129 (1) (Jan. 2006): 39-49.

Shaheen, Seif O. et al. "Antioksidan dan Asma Diet Dewasa: Kajian Kawalan Kes Berdasarkan Penduduk." Jurnal Amerika Perubatan Pernafasan dan Penjagaan Kritikal 164 (10) (Nov. 2001): 1823-1828.

Pilihan Editor