Cara Beritahu Kanak-kanak Mengenai Penyakit Jantung Anda

Cara Beritahu Kanak-kanak Mengenai Penyakit Jantung Anda

Anonim

Anda atau pasangan anda telah didiagnosis dengan penyakit jantung. Bagaimana anda akan memberitahu anak-anak anda?

Image

Pertama, sedar bahawa anda perlu bercakap dengan mereka beberapa kali. Sediakan apa yang ingin anda katakan dan hapuskan perbualan dengan sesi soal jawab. Pastikan anda mula bercakap mengenainya seawal mungkin.

Ibu bapa sering bimbang jika mereka terlepas dan merosakkan perbualan. Adalah penting untuk mengetahui bahawa perbualan yang kurang menyenangkan, jika dibincangkan dengan sabar dan untuk tujuan yang baik, lebih baik daripada tidak membicarakannya sama sekali.

Berikut adalah beberapa cara untuk memulakan perbualan:

 • Pilih masa yang sesuai

Bilakah anak anda biasanya dibincangkan dengan serius? Sebelum tidur? Dalam perjalanan? Semasa berjalan-jalan? Pakar mengesyorkan untuk berfikir dengan teliti mengenai masa terbaik untuk memulakan perbualan.

 • Beri maklumat sedikit demi sedikit

Tidak semua kanak-kanak akan bertanya secara terang-terangan. Sesetengah kanak-kanak mempunyai soalan yang lebih mudah. Sesetengah kanak-kanak ingin melihat rupa hati dan mahu tahu apa yang sedang berlaku. Ada yang ingin tahu sama ada dengan penyakit ini, percutian minggu depan masih akan dilaksanakan atau tidak. Beri maklumat perlahan-lahan dan tunggu soalan dari anak anda.

Apabila anak anda bertanya, tanyakan kepada mereka untuk memberitahu mereka apa yang mereka fikirkan atau kebimbangan mereka. Semakin banyak maklumat yang anda dapat dari mereka, lebih mudah anda akan memahami apa yang mereka fikirkan.

 • Jelaskan bahawa ini bukan kesalahan mereka

Sesetengah kanak-kanak boleh menyalahkan diri mereka sendiri. Oleh itu, adalah penting untuk menjelaskan bahawa mereka tidak membuat kesilapan yang menyebabkan anda kesakitan. Kanak-kanak yang lebih muda boleh merasakan bahawa mereka menyebabkan anda sakit kerana mereka telah marah kepada anda. Pastikan anda memberitahu anak-anak bahawa penyakit anda bukanlah kesalahan mereka, dan ada perkara yang dapat mereka lakukan untuk memperbaiki keadaan, seperti latihan dan makan makanan yang sihat.

 • Buat mereka berasa selamat

Berita buruk boleh menyebabkan kanak-kanak bimbang tentang perubahan dalam rutin harian mereka. Keluarkan kebimbangan ini dengan menerangkan beberapa perubahan yang akan berlaku, seperti siapa yang akan menjemput mereka di sekolah apabila anda pergi ke doktor, atau siapa yang akan menyediakan makan tengah hari mereka. Anda boleh menerima bantuan daripada orang di sekeliling anda. Jika mereka menawarkannya, mintalah bantuan untuk menyediakan makan tengah hari dan angkat kanak-kanak dari senaman. Ini dapat membantu kanak-kanak jika rutin mereka tetap teratur.

 • AMARAN: Jangan cakap tentang kebimbangan anda

Kesalahan terbesar ibu bapa boleh dilakukan adalah untuk berkongsi kebimbangan peribadi dengan kanak-kanak, seperti masalah kewangan dan bagaimana kesan penyakit anda berfungsi. Ini hanya akan menjadikan kanak-kanak berasa cemas dan tidak berdaya.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

https://www.goredforwomen.org/about-heart-disease/how-to-talk-to-your-kids-about-heart-disease/. Diakses pada 21 Julai 2015.

Pilihan Editor