Orang Kreatif pada Risiko Tinggi untuk Gangguan Bipolar Alam, Penyelidik Katakan. Kenapa

Orang Kreatif pada Risiko Tinggi untuk Gangguan Bipolar Alam, Penyelidik Katakan. Kenapa

Anonim

Pemikiran kreatif diperlukan dalam hampir setiap aktiviti harian. Malah, banyak kajian di medan perubatan mengesahkan bahawa pemikiran kreatif sangat bermanfaat untuk kesihatan mental dan fizikal seseorang. Bermula dari mengurangkan tekanan dan kebimbangan untuk meningkatkan kecergasan badan. Walau begitu, orang kreatif seperti artis, pemuzik, penyair, penulis, dan pekerjaan seni lain mempunyai peluang yang lebih besar untuk mengalami gangguan bipolar. Kenapa begitu?

Image

Bagaimanakah kreativiti yang berkaitan dengan gangguan bipolar?

Pelbagai kajian menunjukkan bahawa kreativiti dan gangguan mood seperti gangguan bipolar mungkin berkaitan dengan satu sama lain. Beberapa kajian lain juga mendedahkan bahawa orang yang bekerja di industri kreatif lebih cenderung mengalami gangguan bipolar. Panggilnya pelukis Vincent Van Gogh, penulis Virginia Woolf, penulis drama Tennessee Williams, dan bintang filem Carrie Fisher dan Ben Stiller yang diketahui mempunyai penyakit itu.

Ia belum diketahui dengan tepat apa yang menyebabkannya, tetapi para penyelidik berpendapat bahawa bekerja di bidang kreatif memerlukan seseorang untuk terus menanam gagasan yang terang, ekspresif, dan bahkan tidak munasabah dengan cepat supaya kerjanya dapat terus menjadi permintaan oleh orang awam. Ia adalah tekanan kerja tanpa henti yang sangat disyaki mempunyai bahagian yang cukup besar dalam perkembangan gangguan bipolar seseorang dari masa ke masa.

Ia juga tidak jelas yang datang dahulu, sama ada pemikiran kreatif mencetuskan gangguan bipolar atau gangguan bipolar yang boleh menyebabkan kreativiti. Sesetengah pakar berpendapat bahawa kreativiti boleh menjadi salah satu "kesan sampingan" yang timbul dalam fasa bipolar.

Image

Gangguan bipolar boleh menyebabkan kreativiti sebagai salah satu "kesan sampingan"

Dr. Terence Ketter, pengasas dan ketua Klinik Gangguan Bipolar di Stanford University menjelaskan bahawa orang yang sangat kreatif mempunyai risiko gangguan mood yang lebih tinggi, tetapi pada masa yang sama, seseorang yang mempunyai gangguan mood juga dilaporkan mempunyai kreativiti yang lebih tinggi.

Alasannya adalah apabila ia memasuki fasa manik, orang yang mengalami gangguan bipolar menjadi lebih bahagia, lebih bersemangat, lebih aktif, dan lebih dirangsang dengan cara otak mereka berfungsi dengan interaksi harian biasa dengan dunia, seperti menonton filem, membaca buku, atau melihat alam semula jadi. Di sinilah inspirasi kreatif mungkin datang. Dalam fasa mania ini mereka juga mempunyai pemacu yang luar biasa untuk mencapai matlamat. Sementara itu, apabila ia jatuh ke dalam fasa kemurungan, ada kemungkinan orang yang mengalami gangguan bipolar berasa lebih tergerak dan terinspirasi untuk bekerja.

Antara fasa '' mania '' dan '' depresi '', seseorang yang mempunyai gangguan bipolar dapat mengalami fase '' psikosis '' yang membuatnya merasa asing terhadap dunia dan halusinasi - atau mempunyai idea yang tidak masuk akal.

Keupayaan mereka untuk mengalami pelbagai emosi ini memberikan tenaga besar yang mendorong mereka untuk merealisasikan pemikiran kreatif. Oleh itu, semakin banyak rangsangan, pengaktifan, dan galakan, gabungan itu dapat menghasilkan idea-idea kreatif.

Kreativiti dan tuntutan kerja meningkatkan risiko penyalahgunaan alkohol dan dadah

Tidak dapat dinafikan bahawa tekanan yang berkaitan dengan pekerjaan dapat meningkatkan risiko seseorang untuk mengembangkan kebiasaan minum dan menggunakan dadah. Bahan-bahan merangsang dalam kedua-dua mereka dari masa ke masa boleh mengganggu sistem saraf dan pengeluaran kimia di otak. Ketidakseimbangan serotonin dan norepinefrin di dalam otak diketahui sebagai salah satu faktor risiko bagi perkembangan gangguan bipolar.

Sebaliknya, orang dengan gangguan bipolar menikmati kreativiti yang dihasilkan oleh gangguan mereka. Kerana bonus ini, mereka mungkin enggan menjalani rawatan dan terapi yang boleh memburukkan keadaan mereka dalam jangka masa panjang.

Apabila episod mania berulang, mereka tidak boleh berfikir secara rasional dan sering terlibat dalam tindakan berbahaya, seperti penyalahgunaan, gangguan, bunuh diri, atau penggunaan dadah haram.

Apa yang menyebabkan gangguan bipolar?

Gangguan bipolar adalah perubahan mood melampau yang membuat seseorang berasa bahagia dan sedih bolak-balik. Perubahan mood boleh berlaku secara drastik, dan sering muncul tidak sesuai dengan keadaan yang sedang berlaku.

Sehingga sekarang para penyelidik tidak mengetahui apa yang menyebabkan gangguan bipolar, tetapi mereka percaya bahawa faktor genetik memainkan peranan yang lebih penting dalam menyebabkan gangguan bipolar daripada faktor persekitaran.

Juga Baca:

  • 7 Tabiat Buruk yang Membuat Anda Terganggu untuk Gangguan Mental Alam
  • Gangguan Mental Harus Diperlakukan Atau Dapat Diobati Sendiri? Berikut adalah Fakta!
  • 5 Trik untuk Mengekalkan Kesihatan Fizikal dan Mental di Tengah Kesesakan

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 13 Julai, 2018 | Terakhir Edited: 13 Julai 2018

Sumber

Hubungan antara kreativiti dan gangguan mood - Dialogues Clin Neurosci. 2008 Jun; 10 (2): 251-255.

Memahami Gangguan Bipolar - Rawatan. https://www.webmd.com/bipolar-disorder/guide/understanding-bipolar-disorder-treatment#1. Diakses pada 21 Mei 2018.

Adakah Kreativiti Kesan Sampingan Gangguan Bipolar? https://www.everydayhealth.com/bipolar/webcasts/is-creativity-a-side-effect-of-bipolar-disorder.aspx. Diakses pada 21 Mei 2018.

Bolehkah Kreativiti Merangsang Gangguan Bipolar? https://www.canadianpharmacymeds.com/blog/can-creativity-stimulate-bipolar-disorder/. Diakses pada 21 Mei 2018.

Semua Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Gangguan Bipolar. https://www.healthline.com/health/bipolar-disorder#bipolar-in-men. Diakses pada 21 Mei 2018

Pilihan Editor