Bolehkah Anda Dapatkan X-ray Walaupun Hamil?

Bolehkah Anda Dapatkan X-ray Walaupun Hamil?

Anonim

Ada di antara anda mungkin melakukan x-ray semasa hamil, sama ada itu x-ray untuk gigi, tulang di tangan, kaki, badan, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, anda mungkin pernah mendengar bahawa sinar-X semasa hamil boleh membahayakan perkembangan bayi anda dalam rahim. Adakah ini benar?

Image

X-ray semasa kehamilan, adakah ia ok?

Sesetengah pakar membenarkan X-ray semasa mengandung, tetapi beberapa pakar lain tidak membenarkan. Sesungguhnya terdapat banyak pandangan mengenai perkara ini. Menurut American Academy of Family Physicians, X-ray semasa mengandung biasanya selamat. X-ray semasa kehamilan tidak akan meningkatkan risiko keguguran, kecacatan kelahiran, atau masalah pembangunan bayi yang lain. Walau bagaimanapun, pendedahan berulang kepada radiasi dari x-ray boleh merosakkan sel-sel badan bayi yang boleh meningkatkan risiko kanser. Oleh itu, dinasihatkan supaya tidak mengambil x-ray terlalu kerap semasa mengandung dan cuba untuk memastikan radiasi x-ray serendah mungkin.

Adakah semua sinar-x selamat?

Bukan semua x-ray selamat. Sama ada selamat untuk mengambil x-ray semasa kehamilan bergantung kepada jenis x-ray yang diambil (adakah x-ray menjadikan bayi terdedah kepada radiasi?) Dan berapa banyak radiasi yang dihasilkan.

Semakin tinggi radiasi yang dihasilkan oleh X-ray, semakin besar risiko bayi anda dapat diterima. Walau bagaimanapun, kebanyakan X-ray umumnya tidak menimbulkan masalah untuk bayi anda, x-ray pergigian, contohnya, yang hanya mempunyai kekuatan X-ray 0.01 milirad (Rad adalah unit yang menunjukkan berapa banyak sinaran yang boleh diserap oleh badan).

Terlalu besar jumlah rad yang diterima oleh wanita hamil, semakin besar kerugian yang dapat diterima oleh bayi. Penggunaan sinar-X semasa kehamilan mendedahkan radiasi kepada bayi lebih daripada 10 rad telah ditunjukkan untuk meningkatkan risiko kecacatan pembelajaran dan masalah mata. Walau bagaimanapun, secara amnya sinar-X pada sinar-x mempunyai kekuatan radiasi yang lebih lemah daripada ini, biasanya tidak melebihi 5 rad.

 • Radiografi dada biasanya mempunyai 60 milirad
 • X-ray abdomen biasanya mempunyai 290 milirad
 • Imbasan CT biasanya mempunyai 800 milirad (tetapi wanita yang sangat tidak hamil melakukan ini)

Oleh itu, untuk mendapatkan hanya 1 rad X-ray, anda perlu melakukan x-ray berkali-kali, malah beratus-ratus kali. X-ray sekali atau dua kali tidak boleh berbahaya bagi wanita hamil.

Walau bagaimanapun, anda juga harus mempertimbangkan sama ada pendedahan radiasi yang dihasilkan oleh X-ray menjejaskan uterus anda. X-ray diambil pada lengan, kaki, atau dada anda tidak mendedahkan rahim dan organ pembiakan anda, menjadikannya lebih selamat. Walau bagaimanapun, sinar-X dalam perut, pelvis, dan belakang boleh meningkatkan kemungkinan pendedahan radiasi ke rahim, jadi ini mungkin perlu dielakkan kerana ia boleh membahayakan janin.

Juga Baca:

 • Bolehkah CT Scan Really Cause Cancer?
 • Ultrasound Semasa Kehamilan: Apakah Fungsinya dan Adakah Selamat?
 • Penyebab kelainan kromosom pada bayi dalam rahim

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 24 Mei 2019 | Terakhir Edited: 24 Mei 2019

Sumber

Baby Centre UK. (2013). Adakah selamat untuk mendapat sinar X semasa kehamilan? . [online] BabyCentre. Boleh didapati di: http://www.babycentre.co.uk/x536412/is-it-safe-to-have-an-x-ray-during-pregnancy [Diakses pada 30 Jan. 2017].

Persatuan Kehamilan Amerika. (2015). X-Rays Semasa Kehamilan: Keselamatan dan Kesan Sampingan . [dalam talian] Boleh didapati di: http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/x-rays-during-pregnancy/ [Diakses Jan. 30. 2017].

Harms, RW (2015). X-ray semasa kehamilan: Adakah selamat? - Mayo Clinic . [online] Boleh didapati di: http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/x-ray-during-pregnancy/faq-20058264 [Diakses pada 30 Jan. 2017].

NHS. (2015). Bolehkah saya mempunyai X-ray jika saya hamil? - Soalan kesihatan - Pilihan NHS . [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.nhs.uk/chq/Pages/2294.aspx?CategoryID=54 [Diakses Januari 30. 2017].

Pilihan Editor