Selalunya Fikirkan Sama, Berikut Ini Cara Membezakan Gejala Cirit-birit dan Flu Perut (Muntaber)

Selalunya Fikirkan Sama, Berikut Ini Cara Membezakan Gejala Cirit-birit dan Flu Perut (Muntaber)

Anonim

Masalah penghadaman adalah salah satu aduan kesihatan yang paling biasa. Nampaknya semua orang telah mengalami cirit-birit atau selesema perut, alias muntah sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup. Kedua-dua gangguan pencernaan ini mempunyai simptom yang sama sehingga sangat sukar untuk membedakan orang biasa. Jadi, adakah anda mengalami cirit-birit atau muntah? Inilah cara membezakannya

Image
.

Apakah perbezaan di antara cirit-birit dan selesema perut (muntah)?

Cirit-birit dan selesema perut boleh disebabkan oleh penggunaan makanan dan minuman yang telah tercemar dengan virus, bakteria, dan / atau parasit. Kedua-duanya juga menunjukkan simptom umum yang sama, iaitu sakit perut dan pergerakan usus seli dengan bentuk najis yang cenderung tidak teratur.

Walaupun mempunyai punca dan gejala yang sama, kedua masalah pencernaan ini sebenarnya berbeza. Sekiranya anda mengalami cirit-birit, itu tidak bermakna anda mengalami gastroenteritis atau perut. Kerana cirit-birit sebenarnya merupakan gejala penyakit, bukan sejenis penyakit yang berdiri sendirian.

Sementara itu, selesema perut adalah sejenis penyakit berjangkit yang dikenali sebagai gastroenteritis perubatan. Selesema perut, aka gastroenteritis, adalah penyakit yang boleh menyebabkan cirit-birit kerana jangkitan ini menyebabkan keradangan saluran penghadaman anda. Selain gastroenteritis, cirit-birit juga boleh disebabkan oleh IBS, penyakit Crohn, dan kolitis (peradangan usus) kerana ketiga-tiga keadaan ini boleh disebabkan oleh keradangan gastrointestinal.

Jadi, dapat disimpulkan bahawa cirit-birit dan selesema perut adalah dua perkara yang berbeza.

Gejala-gejala berbeza

Walaupun selesema perut juga menunjukkan gejala cirit-birit, tetapi anda juga perlu tahu gejala lain untuk dapat membezakan sama ada cirit-birit yang anda alami sebenarnya disebabkan oleh gastroenteritis atau masalah kesihatan lain.

Selesema perut menyebabkan gejala mual-muntah (oleh itu sering disebut "muntah-muntah", muntah-muntah dan buang air besar) dan kekejangan perut. Apabila disebabkan oleh virus, gejala juga termasuk demam, sakit kepala dan sakit otot. Sekiranya penyebabnya adalah jangkitan bakteria, cirit-birit boleh disertai dengan darah. Gejala-gejala ini umumnya muncul 12-72 jam selepas makan atau terdedah kepada agen pencemaran yang menyebabkan selesema perut.

Sementara itu, cirit-birit adalah hanya aduan pergerakan usus yang kerap (lebih daripada 3 kali sehari) dengan konsistensi cecair cecair dan tidak menunjukkan gejala lain.

Waktu pemulihan juga berbeza

Gastroenteritis umumnya boleh pulih kurang dari 1 minggu selepas pendedahan pertama kepada jangkitan jika disebabkan oleh virus. Tetapi jika ia disebabkan oleh bakteria, ia boleh mengambil minggu untuk sembuh.

Kelajuan di mana cirit-birit menyembuhkan dengan cepat juga bergantung kepada punca. Jika cirit-birit disebabkan oleh keradangan IBS, cirit-birit mungkin bertahan sehingga 3 bulan kerana IBS adalah penyakit kronik.

Apa yang perlu dilakukan jika anda mempunyai selesema perut dan cirit-birit?

 • Minum banyak air untuk mengekalkan keseimbangan cecair badan. Gejala cirit-birit dan selesema perut boleh menyebabkan dehidrasi akibat muntah dan pergerakan buang air besar.
 • Anda juga boleh cuba mengambil ubat anti mual seperti Ondansetron.
 • Ambil ubat cirit-birit untuk menghentikan gejala cirit-birit yang anda alami.
 • Ambil suplemen zink untuk membantu mengurangkan keterukan cirit-birit dan membantu mempercepat proses penyembuhan.
 • Simpan diri anda bersih. Sentiasa cuci tangan sebelum dan selepas makan. Pastikan makanan yang anda makan bersih dan tidak tercemar dengan apa-apa.

Kami mengesyorkan agar anda berunding dengan doktor jika anda mengalami masalah pencernaan untuk mengetahui sebab yang tepat dan bagaimana untuk merawatnya.

Juga Baca:

 • Punca-punca Penyebab Mual dan Muntah Disertai oleh Demam
 • Adakah Cirit-birit Semasa Kehamilan Muda Berbahaya kepada Fetus?
 • 5 daripada Essential Essential Oils yang boleh menjadi Perubatan Mual Asli

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 25 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 25 Jun, 2019

Sumber

1. Gastroenteritis: ("Flu Perut"). Kesihatan Cornell. 2017: 1-2

2. Ingle S, Hinge C. Gastroenteritis-Overview. Jurnal Antarabangsa Pharma dan Bio Sciences. 2012 (3): 607-613

3. Riddle M, DuPont H. Connor B. Garis Panduan Klinikal ACG: Diagnosis, Rawatan, dan Pencegahan Jangkitan Cirit-birit Akut pada Orang Dewasa. Jurnal Gastroenterologi Amerika. 2016 (111): 602-622

4. Jacobus D. Sindrom Usus Rusak (IBS) - Diagnosis dan Pengurusan. CDK. 2014 (41): 727-732

5. Gastroenteritis. Clearinghouse Maklumat Penyakit Digestive National. 2011: 1-8

6. Granado-Villar D, Sautu B. Granados A. Gastroenteritis akut. Pediatrik dalam Kajian. 2015 (33): 487-495

Pilihan Editor