Berhati-hati, Cirit-birit Dapat Menyebabkan Kematian

Berhati-hati, Cirit-birit Dapat Menyebabkan Kematian

Anonim

Cirit-birit adalah salah satu penyakit yang paling biasa dialami oleh rakyat Indonesia, sama ada kanak-kanak atau orang dewasa. Malah, dalam tempoh setahun, sesetengah orang mungkin mengalami cirit-birit 3 hingga 6 kali. Walau begitu, kebanyakan orang sering memandang rendah penyakit ini kerana ia dianggap sebagai penyakit yang tidak menyebabkan masalah kesihatan yang teruk. Malah, cirit-birit yang sudah teruk boleh menyebabkan kematian.

Image

Cirit-birit adalah salah satu sebab utama kematian

Cirit-birit adalah penyakit yang dicirikan oleh najis berair dan kekerapan buang air besar lebih kerap daripada biasanya. Banyak perkara yang boleh menyebabkan seseorang mengalami cirit-birit, contohnya makan makanan yang telah tercemar dengan parasit, bakteria, dan virus, seperti norovirus dan rotavirus. Bukan itu sahaja, cirit-birit juga boleh disebabkan oleh alahan kepada makanan atau kesan sampingan ubat tertentu.

Semua orang, tanpa mengira usia dan jantina, boleh mengalami cirit-birit. Biasanya cirit-birit hanya berlangsung beberapa hari. Tetapi dalam beberapa kes yang serius, penyakit ini boleh berlangsung selama berminggu-minggu dan jika tidak ditangani dengan betul dapat menyebabkan kematian.

Sehingga kini cirit-birit adalah salah satu masalah kesihatan terbesar dalam masyarakat Indonesia. Disebutkan dari laman Bulentin Data Kesihatan dan Maklumat Window Kementerian Kesihatan pada tahun 2011, diketahui bahawa cirit-birit berada di kedudukan ke-13 sebagai penyebab kematian untuk semua peringkat umur dengan kadar 3.5 peratus. Sedangkan berdasarkan kategori penyakit berjangkit, cirit-birit adalah penyebab utama kematian ke-3 selepas pneumonia dan tuberkulosis. Berdasarkan data ini, kumpulan umur yang paling cirit-birit adalah kanak-kanak dengan kelaziman sebanyak 16.7 peratus.

Mengapa cirit-birit menyebabkan kematian?

Apabila cirit-birit, badan akan kehilangan banyak cecair badan dan ion. Ini menjadikan orang yang mempunyai cirit-birit terdedah kepada dehidrasi. Apabila paras cecair dalam badan anda berkurangan, keseimbangan ion di dalam badan juga terganggu. Akibatnya, fungsi organ dan tisu badan anda tidak dapat berfungsi secara optimum.

Sekarang, jika dehidrasi memasuki fasa yang teruk, seseorang akan lebih berisiko mengalami pelbagai komplikasi serius seperti fungsi buah pinggang, kejang, asidosis metabolik, kepada kejutan hipovolemik akibat kehilangan cecair berlebihan. Kejutan ini boleh menyebabkan ketidaksadaran (pengsan) atau bahkan kematian.

Oleh itu cirit-birit tidak boleh dianggap ringan walaupun keadaan ini biasa.

Bagaimanakah anda mengelakkan kesan cirit-birit akibat cirit-birit?

Seperti yang disebutkan di atas, cirit-birit boleh menyebabkan tubuh kehilangan sejumlah besar cecair dan ion.

Itulah sebabnya, mengekalkan keseimbangan cecair dan ion menjadi penting apabila cirit-birit. Seseorang yang mempunyai cirit-birit diperlukan untuk memenuhi pengambilan cairan mereka dengan minuman yang mengandungi bukan sahaja air tetapi juga ion untuk memulihkan ion yang hilang dan mengekalkan keseimbangan ion dalam tubuh.

Juga Baca:

  • 6 Makanan untuk Dihindari Apabila Anda Memiliki Cirit-birit
  • 10 Pemulihan semula jadi berkesan untuk mengubati cirit-birit
  • Dari sawan kepada kehilangan nyawa, keputusan ini jika cirit-birit yang teruk tidak dirawat dengan serta-merta

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 25 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 25 Jun, 2019

Sumber

Cirit-birit: Common Ilness, Global Killer - https://www.cdc.gov/healthywater/pdf/global/programs/globaldiarrhea508c.pdf diakses pada 25 Oktober 2017

Penyebab Global Penyakit Diarrhea di Childern <5 Tahun: Kajian Sistematik - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3762858/ diakses pada 25 Oktober 2017

Cirit-birit berjangkit akut di Childern - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2737434/ diakses pada 25 Oktober 2017

Situasi cirit-birit di Indonesia - file: /// C: /Users/USER/Downloads/buletin-diare.pdf diakses pada 25 Oktober 2017

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/symptoms-causes/syc-20354086

Pilihan Editor