Garis Panduan Pemakanan Sihat untuk Mengatasi Cirit-birit pada Kanak-kanak

Garis Panduan Pemakanan Sihat untuk Mengatasi Cirit-birit pada Kanak-kanak

Anonim

Siapa yang mahu anaknya menjadi sakit? Keadaan kesihatan yang paling sering menyerang kanak-kanak ialah cirit-birit. Cirit-birit pada kanak-kanak biasanya berlaku kerana kebersihan makanan yang buruk dan alam sekitar, supaya bakteria dapat memasuki tubuh melalui makanan. Kanak-kanak dengan cirit-birit akan kelihatan lemah. Walaupun anda telah mengambil ubat cirit-birit, sebagai ibu bapa anda boleh merawat cirit-birit pada anak-anak dengan memberi mereka diet yang tepat. Kemudian, apakah diet yang disyorkan apabila anak anda mengalami cirit-birit?

Image

Corak makan yang disyorkan apabila cirit-birit berlaku pada kanak-kanak

Cirit-birit akan menyebabkan anak anda mengalami dehidrasi, jika dia tidak memberi perhatian kepada pengambilan makanan dan minumannya, dia akan mengalami keadaan kesihatan yang lebih buruk. Oleh itu, terdapat beberapa peraturan diet yang perlu dilakukan jika cirit-birit berlaku pada kanak-kanak.

1. Berikan banyak air minuman dan ORS, jika perlu

Salah satu akibat cirit-birit yang sering berlaku adalah dehidrasi. Jadi, jika anak anda mengalami cirit-birit, anda mesti tahu dan memberi perhatian kepada keadaannya, sama ada dia mengalami kekurangan cecair (dehidrasi) atau tidak.

Biasanya, kanak-kanak yang mengalami dehidrasi ringan hingga sederhana akan berasa dahaga. Sementara itu, jika dia terlalu kering, dia akan menjadi malas untuk diminum. Perkara-perkara seperti ini, anda harus tahu. Untuk mengelakkan dehidrasi, cuba teruskan pengambilan cairan anak-anak anda. Jangan lupa memberi perhatian kepada kebersihan air minuman.

Jika anak anda mengalami dehidrasi teruk, ORS boleh menjadi ubat untuk merawat cirit-birit pada kanak-kanak. Kanak-kanak berumur kurang daripada 1 tahun boleh diberikan ORS sebanyak 50-100 ml. Manakala jika kanak-kanak berusia lebih dari 1 tahun, anda boleh memberikan 100-200 ml penyelesaian ORS. Penyelesaian ORS diberikan setiap cirit-birit kanak-kanak untuk menggantikan cecair yang terbuang pada waktu itu.

2. Jangan berhenti menyusu

Sekiranya anak anda masih minum susu ibu, terus memberikan penyusuan eksklusif selama 6 bulan dan teruskan sehingga 2 tahun. Laktosa dalam susu ibu tidak menyebabkan cirit-birit menjadi lebih teruk. Sebaliknya, ASI dapat membantu mengatasi cirit-birit pada anak-anak.

Susu payudara mengandungi antibodi dari tubuh ibu yang boleh menguatkan sistem imun bayi. Dengan memberikan susu ibu, anda juga boleh menghindarinya daripada menjadi kering. Jangan beri makan atau minum anak anda sebelum umur 6 bulan tanpa nasihat doktor.

3. Berikannya untuk dimakan dalam bahagian kecil

Cirit-birit pada kanak-kanak menyebabkan penurunan selera makan. Ini kerana mereka berasa tidak selesa di dalam perutnya. Malah, cirit-birit juga boleh disertai dengan gejala mual dan muntah. Keadaan ini pastinya akan menjadikannya lebih sukar untuk dimakan.

Walaupun sukar, anak anda masih perlu mendapatkan makanan yang sihat untuk memenuhi keperluan mereka. Masalah ini boleh ditipu dengan memberikan makanan yang lebih kecil dan kerap.

Jadi, bukannya anda memberi dia sebahagian besar makanan 3 kali sehari, lebih baik memberinya makanan kalori-padat 6 kali sehari.

4. Picky makanan

Jika kanak-kanak mula makan makanan pepejal, anda perlu tahu apa makanan untuk dimakan dan makanan untuk dielakkan. Makanan yang baik untuk diberikan untuk merawat cirit-birit pada kanak-kanak adalah makanan mudah dicerna seperti pisang, kentang dan telur.

Elakkan makanan yang mengandungi lemak tinggi seperti makanan goreng. Apabila menyediakan makanan berserat, anda perlu memilih sejenis serat yang baik. Terdapat dua jenis serat, iaitu larut air dan tidak. Anda boleh merawat cirit-birit pada kanak-kanak dengan memberikannya serat larut air, seperti epal, kacang, dan wortel.

5. Beri makanan kalori-padat

Juga Baca:

  • Bantuan Pertama Apabila Anak Anda Memiliki Cirit-birit
  • Suplemen zink boleh membantu mengatasi cirit-birit pada kanak-kanak
  • Apa Makanan Yang Baik dan Yang Harus Dielakkan Apabila Cirit-birit?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 25 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 25 Jun, 2019

Sumber

Kementerian Kesihatan RI. 2011. Buku Panduan untuk Pegawai Kesihatan Cirit-birit Cross.

Bagaimana untuk memberi makan kepada kanak-kanak apabila mereka mengalami cirit-birit. http://www.idai.or.id/artikel/klinik/keluhan-anak/bhow-memberi-makan-anak-saat-sedang-diare Diakses pada 18 Mac, 2018.

Cirit-birit, Umur 11 dan Muda - Rawatan Rumah. https://www.webmd.com/children/tc/diarrhea-age-11-and-younger-home-treatment#1 Diakses pada 18 Mac, 2018.

Pilihan Editor