Langkah Penting untuk Mencegah Dehidrasi Apabila Cirit-birit

Langkah Penting untuk Mencegah Dehidrasi Apabila Cirit-birit

Anonim

Malah, cirit-birit adalah penyakit berjangkit yang boleh membuat tubuh anda kehilangan lebih banyak cecair. Oleh itu, apabila anda mengalami cirit-birit, anda juga berisiko mengalami dehidrasi. Sekiranya keadaan ini tidak dirawat dengan betul, maka dehidrasi boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan lain. Walau bagaimanapun, apakah cara yang betul untuk mencegah dehidrasi semasa cirit-birit?

Image

Dehidrasi semasa cirit-birit boleh membawa maut

Tidak ramai yang tahu bahawa dehidrasi apabila cirit-birit boleh menjadi sangat berbahaya. Ini kerana semasa cirit-birit, anda akan terus mengeluarkan cecair dan pelbagai ion tubuh, seperti natrium, klorida, kalium, dan bikarbonat. Pada akhirnya, badan juga tidak mempunyai cecair dan ion di dalam badan.

Apabila anda mengalami cirit-birit selama 24 jam, jumlah cecair yang hilang dari tubuh boleh mencapai 5 ml / kg hingga 200 ml / kg berat badan. Malah, dalam kes cirit-birit yang teruk, cecair yang keluar boleh melebihi jumlah itu. Sementara itu, dalam kes cirit-birit yang teruk, jumlah ion yang hilang dari badan adalah sekitar 70-110 milimol per liter cecair yang dikeluarkan.

Apabila ion dan cecair dalam badan berkurangan, ia akan mengganggu fungsi asas dan metabolisme badan. Tanda-tanda yang sering berlaku apabila anda mengalami kekurangan cecair adalah keletihan, keletihan, pening, dan urin kuning gelap.

Rawatan yang paling penting untuk cirit-birit adalah untuk mengekalkan penghidratan dan keseimbangan ion dalam badan. Cirit-birit yang berpanjangan yang tidak dirawat boleh mencetuskan asidosis metabolik yang boleh mengakibatkan kematian.

Bagaimana untuk mencegah dehidrasi semasa cirit-birit?

Untuk mengembalikan cecair badan yang keluar semasa cirit-birit, anda memerlukan cecair yang mengandungi bukan hanya air, tetapi juga ion.

Minuman yang mengandungi Ion, seperti minuman isotonik, adalah minuman yang boleh dipercayai untuk memulihkan ion dan cecair anda hilang semasa cirit-birit. Minuman isotonik adalah minuman yang mengandungi ion dan gula yang hampir sama dengan cecair badan. Oleh itu, memudahkan badan menyerap cecair, ion, dan gula dalam minuman.

Juga Baca:

  • 6 Makanan untuk Dihindari Apabila Anda Memiliki Cirit-birit
  • Ini adalah sebab mengapa anda perlu minum air sebelum tidur
  • Mengapa Kita Perlu Minum Air Selepas Makan?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 25 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 25 Jun, 2019

Sumber

WHO. (2017). [online] Boleh didapati di: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/43209/1/9241593180.pdf [Diakses pada 25 Okt. 2017].

WebMD (2017). Mencegah Dehidrasi Apabila Anda Mendapat Cirit-birit atau Muntah. [dalam talian] WebMD. Boleh didapati di: https://www.webmd.com/digestive-disorders/features/prevent-dehydration [Diakses pada 25 Okt. 2017].

Mayoclinic.org. (2017). Dehidrasi - Gejala dan sebab - Klinik Mayo. [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/symptoms-causes/syc-20354086 [Diakses pada 25 Okt. 2017].

Medlineplus.gov. (2017). Imbangan Bendalir dan Elektrolit: MedlinePlus. [dalam talian] Boleh didapati di: https://medlineplus.gov/fluidandelectrolytebalance.html [Diakses pada 25 Okt. 2017].

Pilihan Editor