Plus Minus 3 Jenis Susu Alternatif bagi mereka yang alah kepada Susu Lembu

Plus Minus 3 Jenis Susu Alternatif bagi mereka yang alah kepada Susu Lembu

Anonim

Alergi susu lembu tidak biasa, terutamanya di kalangan kanak-kanak. Selain alergi, intoleransi laktosa juga merupakan salah satu sebab mengapa anak tidak boleh memakan susu lembu. Bagi mereka yang mengalami intoleransi laktosa, tubuh tidak boleh mencerna laktosa (komponen gula semulajadi yang terdapat dalam produk susu), supaya apabila laktosa mencapai usus besar tanpa dicerna, masalah di dalam perut akan timbul. Tanda-tanda intoleransi laktosa seperti kembung, sakit, dan kembung selepas minum susu lembu. Bagi mereka yang alah kepada susu, gejala boleh termasuk gatal-gatal, muntah, cirit-birit, sakit perut, hidung berair dan mata berair, serta batuk dan sesak nafas. Mereka yang mempunyai alahan susu perlu memberi perhatian kepada produk yang mungkin menggunakan susu sebagai bahan asas, sebagai contoh:

 • Butter
 • Keju
 • Margarine
 • Yogurt
 • Ais krim
 • Sereal
 • Makanan bayi
 • Kek, biskut, keropok
 • Puding, kastard
 • Sos segera
Image

Juga sedar produk yang mengandungi kasein, whey, dan laktosa dalam ruang bahan mentah.

Pengganti susu alternatif untuk susu lembu

Bagi mereka yang mengalami intoleransi laktosa atau alergi susu lembu, terdapat beberapa jenis susu yang boleh menjadi alternatif kepada susu lembu.

1. Susu soya

Salah satu produk soya yang diproses sangat mudah dicari, dari pasar ke supermarket besar. Cara membuatnya sangat mudah. Biji kedelai hanya direndam selama sekurang-kurangnya 12 jam, selepas itu ia dipisahkan dari kulit dan kemudian dicampur dengan air sehingga lembut dan ditapis, dipisahkan dari pulpa. Susu kedelai boleh ditambah dengan gula dan juga perisa mengikut selera anda. Dalam satu gelas kecil (240 ml) susu soya mengandungi 150 kcal, 7 gram protein, dan 24 gram karbohidrat. Tetapi kandungan nutrien boleh meningkat dengan penambahan gula.

Susu kedelai adalah sumber protein, vitamin A, vitamin B12, vitamin D, dan kalium yang baik. Kandungan protein dalam susu kedelai hampir sama dengan susu lembu, dan dalam susu kedelai terdapat 9 asid amino penting yang diperlukan oleh tubuh. Kerana ia berasal dari tumbuh-tumbuhan, susu kedelai juga tidak mengandungi kolesterol, jadi ia baik untuk kesihatan jantung. Selain penggunaan harian, susu soya kini mula digunakan sebagai pengganti susu lembu dalam produk baking dan memasak. Walau bagaimanapun, penggunaan susu soya perlu dihadkan untuk mereka yang mempunyai masalah dengan penyakit tiroid.

2. Susu almond

Kini susu badam semakin dikenali, terutama di kalangan vegetarian dan pencinta makanan yang sihat. Harga susu badam cenderung lebih mahal daripada susu soya dan biasanya dijual tanpa menggunakan pemanis. Walaupun diberi pemanis, yang biasa digunakan adalah pemanis semulajadi seperti madu atau kurma. Cara membuatnya lebih kurang sama dengan susu soya, direndam selama 12 jam, dicampur dengan air dan ditambah dengan pemanis atau rasa dan kemudian ditapis menggunakan kain. Selain menjadi alternatif kepada mereka yang alah kepada susu, susu almond juga boleh digunakan untuk memasak, campuran smoothies, oatmeal, atau kopi.

Berbanding dengan susu kedelai, susu badam mempunyai kiraan kalori yang lebih rendah, sekitar 90 kalori setiap kaca (240 ml). Susu almond juga lebih kaya dengan asid lemak tak tepu dan kaya dengan vitamin E. Satu bahagian susu badam boleh memenuhi keperluan vitamin Esebesar 50%. Bukan sahaja vitamin E, kandungan vitamin A dan vitamin D dalam susu badam juga boleh membantu memenuhi keperluan harian anda.

Jika anda ingin mengambil susu badam, pilih susu badam yang tidak mengandungi bahan tambahan seperti pemanis atau perisa buatan. Susu almond buatan sendiri (buatan sendiri) biasanya masih mempunyai nilai pemakanan yang lengkap. Kepada susu pengilang almond biasanya sudah ditambahkan vitamin, penstabil, pemanis, dan bahan-bahan lain untuk membuat rasa susu badam sedekat mungkin ke susu lembu. Tetapi susu badam buatan sendiri biasanya tidak mempunyai protein dan kalsium jadi anda perlu mencari sumber makanan lain untuk memenuhi keperluan harian protein dan kalsium anda, jangan hanya mengandalkan susu sahaja.

3. susu mentega

Bukan sahaja lazat sebagai makanan ringan, kacang mete juga boleh digunakan sebagai susu. Cara membuatnya juga sama seperti susu almond, anda boleh membuatnya sendiri di rumah atau membeli yang sudah siap. Campurna yang biasanya digunakan untuk membuat susu mentega adalah tarikh, garam laut, dan rasa vanila.

Walaupun kacang mete cenderung rendah lemak, kacang mete mengandungi tahap vitamin, mineral dan antioksidan yang tinggi. Di dalamnya adalah vitamin E, vitamin K, vitamin B6, fosforus, zink, magnesium, dan besi. Membantu mengekalkan jantung yang sihat, mata, dan kelancaran peredaran darah juga merupakan fungsi meteor. Satu gelas susu mentega boleh memenuhi 15% daripada keperluan vitamin K anda, 13% besi, dan 25% daripada keperluan magnesium harian anda.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Busch, S. (2015, 11 Jun). Manfaat Susu Kacang Mentega. Diperoleh dari Live Strong: http://www.livestrong.com/article/99333-benefits-cashew-nut-milk/

Fanous, S. (2015, April 29). Adakah Cashews Baik Untuk Anda? Diambil dari Talian Kesihatan: http://www.healthline.com/health/are-cashews-good-for-you

Glassman, K. (nd). Kenapa Susu Almond Baik Untuk Saya? Diambil dari WebMD: http://www.webmd.com/food-recipes/why-is-almond-milk-good-for-me?page=2

Krans, B. (2014, 17 September). Susu Almond vs. Susu Sapi vs Susu Susu vs Susu Padi. Diambil dari Talian Kesihatan: http://www.healthline.com/health/milk-almond-cow-soy-rice#1

Kakitangan klinik Mayo. (2014, 7 Ogos). Alergi Susu. Diperolehi dari Mayo Clinic: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/milk-allergy/basics/symptoms/con-20032147

Oaklander, M. (nd). Pencegahan Penyakit Makanan Kesihatan. Diperolehi daripada Pencegahan: http://www.prevention.com/content/whats-healthier-soy-milk-or-almond-milk

Pilihan Editor