Bolehkah Minuman Soymilk Memiliki Alahan Kacang?

Bolehkah Minuman Soymilk Memiliki Alahan Kacang?

Anonim

Kacang adalah satu jenis makanan yang boleh membuat beberapa orang mengalami reaksi alahan. Biasanya, orang yang mempunyai alahan kacang dengan mudah akan mengalami kulit gatal, bengkak, ruam, sakit perut selepas makan kacang - walaupun hanya sedikit. Malah, kacang soya dan produk tenusu, termasuk sumber protein yang tinggi adalah baik untuk kesihatan. Jadi, bolehkah penghidap alahan kacang menggunakan susu soya? Penjelasan berikut.

Image

Alahan kacang, adakah ia juga alergi soya?

Image

Pada asasnya, kacang berasal dari keluarga kekacang yang bersamaan dengan kacang, kacang soya, dan jenis kacang lain. Itulah sebabnya, ramai yang berfikir bahawa jika anda mempunyai alahan kacang, maka anda juga akan mengalami reaksi alergi yang sama jika anda berani cuba makan kacang soya.

Lebih-lebih lagi, protein alergen yang tersimpan dalam setiap kacang cenderung menjadi sama supaya ia boleh menyebabkan reaksi alergi jika anda cuba untuk makan kacang soya. Walau bagaimanapun, adakah itu benar?

Jawapannya tidak selalu. Sekiranya anda mempunyai alahan kacang, itu tidak bermakna anda pasti mempunyai alergi soya; dan sebaliknya.

Walaupun datang dari keluarga yang sama, tindak balas alergi pada kacang tanah dengan kacang soya boleh berbeza, seperti yang dipetik dari Verywell. Ini diperkuat oleh kenyataan dari American College of Alergi, Asma, dan Imunologi (ACAAI) bahawa jenis-jenis alergen dalam kacang dan kacang soya ternyata berbeza dan tidak berkaitan. Jadi, mungkin orang lain mengalami alahan selepas makan kacang tanah, sementara anda masih baik selepas makan kacang soya.

Satu lagi kes jika anda mempunyai alergi udang, maka anda biasanya akan mengalami reaksi alahan yang sama selepas makan kerang, ketam, atau udang. Tidak seperti kacang, alergen protein yang terdapat dalam makanan laut cenderung sama dan memberi tindak balas alahan yang sama. Fenomena ini dikenali sebagai kereaktifan silang.

Bolehkah anda minum susu soya jika anda alah kepada kacang tanah?

Image

Ringkasnya, orang dengan alahan kacang boleh menggunakan soya bersama produk yang diproses seperti susu kedelai. Ini juga terpakai kepada kanak-kanak.

Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Gideon Lack dan pasukannya pada tahun 2003, kanak-kanak dengan sejarah alergi kacang tidak menunjukkan reaksi alergi yang berlebihan setelah diberikan susu formula berasaskan soya atau susu soya tulen. Gejala-gejala kulit gatal, ruam, dan kemerahan pada kulit kanak-kanak muncul, tetapi tubuh masih dapat mentolerir reaksi alergi ini. Sebaliknya, mereka mengalami tindak balas alergi yang agak teruk sehingga tujuh kali selepas diberikan minyak kacang tanah.

Walau bagaimanapun, kajian lain yang diterbitkan dalam Journal of Immunology Allergy Clinical sebenarnya mendedahkan sebaliknya. Orangtua sebaliknya digalakkan berhenti memberi susu formula berasaskan soya kepada anak-anak mereka. Kerana kandungan soya dalam susu dapat meningkatkan risiko alergi kacang pada anak-anak yang sistem pencernaannya sensitif.

Jadi, secara ringkas, tindak balas alergi terhadap kacang soya boleh berbeza dalam setiap orang. Ini kembali ke keadaan sistem kekebalan setiap orang. Anda mungkin merasa baik selepas minum susu soya, sementara orang lain mengalami reaksi alahan yang agak mengganggu.

Rujuk doktor adalah penyelesaian terbaik

Sebelum mencuba untuk minum susu soya, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mencegah reaksi alergi yang mungkin timbul. Doktor akan melakukan beberapa pemeriksaan, dari ujian darah, ujian kepekaan kulit, hingga ujian makanan untuk menentukan sama ada anda juga mengalami alergi soya atau tidak. Prosedur ini juga terpakai kepada anak anda yang mempunyai alergi terhadap kacang tanah.

Pada dasarnya, kanak-kanak hanya perlu diberikan penyusuan eksklusif sehingga berusia enam bulan, seperti yang disyorkan oleh Akademi Pediatrik Amerika. Sekiranya terdapat syarat-syarat tertentu yang menjadikan penyusuan eksklusif supaya tidak optimum, sama ada kerana susu ibu adalah sedikit atau kanak-kanak alah kepada susu ibu, maka sebenarnya susu soya bukanlah penyelesaian utama.

Juga Baca:

  • Kenapa saya tidak alah kepada kacang tanah dan lain-lain?
  • Cara Membezakan Tanda-tanda Alergi Makanan dan Ketidaknormalan Makanan
  • Kenapa Ada Orang Boleh Memiliki Alahan Daging?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 18 Jun 2019 | Terakhir diedit: 18 Jun, 2019

Sumber

Alahan Kacang, Kacang Kacang, dan Kekacang. https://www.verywellhealth.com/peanut-allergies-and-legumes-soy-beans-and-peas-1324377. Diakses pada 10/16/2018.

Kacang Tanah dan Lain-lain Alahan Legume. https://www.verywellhealth.com/peanut-and-legume-allergies-82831. Diakses pada 10/16/2018.

Mengapa Alergi Kedutan Berkembang. https://www.verywellhealth.com/soy-allergy-information-83224. Diakses pada 10/16/2018.

Alahan kacang. https://www.foodallergy.org/common-allergens/peanut. Diakses pada 10/16/2018.

Alahan Makanan Biasa. https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Common-Food-Allergies.aspx. Diakses pada 10/16/2018.

Pilihan Editor