Pelbagai Punca dan Cara Mengatasi Cirit-birit pada Orang yang HIV

Pelbagai Punca dan Cara Mengatasi Cirit-birit pada Orang yang HIV

Anonim

HIV termasuk penyakit yang merosakkan sistem imun. Akibatnya, pelbagai jangkitan boleh menyerang yang menyebabkan tubuh terdedah kepada penyakit. Salah satu komplikasi HIV yang paling biasa ialah cirit-birit. Cirit-birit di HIV boleh menjadi keadaan kronik yang agak teruk dan perlu dirawat mengikut sebabnya.

Image

Punca cirit-birit pada orang yang mempunyai HIV

Image

Apabila anda mempunyai HIV, cirit-birit boleh disebabkan oleh banyak perkara. Malah cirit-birit juga boleh menjadi gejala awal HIV, yang dikenali sebagai keadaan jangkitan HIV akut. Berikut adalah pelbagai sebab-sebab cirit-birit di HIV:

Jangkitan gastrousus

Cirit-birit boleh disebabkan oleh bakteria, kulat, dan juga jangkitan virus. Clostridium difficile adalah bakteria yang menyebabkan cirit-birit yang sepuluh kali lebih mungkin berlaku pada orang yang HIV positif daripada orang yang sihat secara umum.

Di samping itu, pertumbuhan bakteria berlebihan dalam usus kecil juga boleh menjadi punca cirit-birit pada orang yang mempunyai HIV. Sesetengah organisma lain yang menyebabkan cirit-birit ialah:

 • Cytomegalovirus (CMV)
 • Cryptosporidium
 • Microsporidia
 • Giardia lamblia
 • Mycobacterium avium-intracellulare (MAC)

Risiko jangkitan bertambah apabila fungsi sistem imun semakin lemah, yang berlaku pada orang yang mempunyai HIV.

Walaupun jarang berlaku, sebab-sebab lain yang mungkin termasuk pankreatitis kepada jangkitan seks tertentu yang boleh menyebabkan proctitis (keradangan lapisan rektum) atau luka di rektum dan rektum.

Kesan sampingan terapi antiretroviral

Pada orang yang menghidap HIV, cirit birit boleh menjadi kesan sampingan ubat antiretroviral. Disebutkan dari Verywellhealth, hampir 20 peratus pesakit HIV yang mengambil ubat antiretroviral akan mengalami cirit-birit yang sederhana dan sederhana. Ritonavir adalah ubat yang boleh menyebabkan cirit-birit. Ubat ini boleh merosakkan sel-sel epitelium yang merangkumi usus dan menyebabkan kebocoran bendalir menyebabkan cirit-birit.

Ubat-ubatan bukan HIV

Ubat selain daripada antiretroviral seperti antibiotik boleh menyebabkan cirit-birit pada orang yang mempunyai HIV. Ini kerana antibiotik boleh membunuh bakteria tertentu dalam usus yang sangat penting untuk mengekalkan kesihatan saluran pencernaan.

Selain antibiotik, antacids yang mengandungi magnesium juga boleh menyebabkan cirit-birit dan bahkan memperburuk keadaan.

Jangkitan opportunistic

Jangkitan opportunistik adalah jangkitan yang berlaku kerana sistem imun yang lemah. Akibatnya, bakteria, kulat, dan virus mengambil peluang untuk dapat menjangkiti tubuh dengan mudah.

Mengatasi cirit-birit pada orang yang menghidap HIV

Rawatan cirit-birit pada orang yang HIV dilakukan bergantung kepada punca. Secara umum, HIV boleh dikawal dengan diet yang sihat, termasuk mengelakkan makanan yang memicu cirit-birit. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dilakukan untuk mengatasi cirit-birit:

Minum banyak cecair

Image

Apabila cirit-birit, anda akan menjadi dehidrasi kerana badan terus melepaskan melalui pergerakan usus yang kerap. Untuk itu, anda perlu mengekalkan penghidratan dengan meminum banyak cecair. Air, teh halia, dan teh peppermint boleh menjadi cecair alternatif apabila anda mengalami cirit-birit.

Di samping itu, minuman sukan yang mengandungi elektrolit anda juga boleh membuat pilihan. Walau bagaimanapun, pastikan untuk memilih minuman yang tidak atau mengandungi sedikit gula. Pastikan untuk mengambil banyak cecair di antara makanan untuk mengelakkan mempercepatkan pergerakan makanan melalui usus.

Memenuhi keperluan pemakanan

Image

Makan makanan yang sihat boleh membantu meningkatkan sistem imun. Sehingga walaupun dijangkiti HIV, keadaan badan anda masih dalam keadaan baik. Makan dalam bahagian kecil dan sering untuk mengekalkan kesihatan pencernaan. Anda boleh makan pelbagai makanan sihat seperti yogurt, oat, pisang, pasta, telur rebus, roti putih, biskut, dan kentang rebus.

Ambil makanan tambahan

Image

Suplemen boleh digunakan sebagai pengambilan alternatif untuk orang yang mempunyai cirit-birit. Pelbagai makanan tambahan yang biasanya disyorkan untuk digunakan adalah asid amino L-glutamin, probiotik dan kapsul acidofilus, serta produk serat larut, seperti Metamucil dan produk berasaskan psyllium yang lain.

Metamucil sering digunakan untuk merawat sembelit, tetapi ia juga boleh membantu mengatasi cirit-birit. Ubat ini dapat menyerap air dan membuang sisa makanan di dalam perut yang akan bergerak melalui usus dan diekskresikan melalui dubur.

Juga Baca:

 • Bolehkah HIV ditularkan melalui permukaan benda mati?
 • Pelbagai Gejala Awal yang Muncul Ketika Baru Terinfeksi HIV
 • Apa Makanan Yang Baik dan Yang Harus Dielakkan Apabila Cirit-birit?
 • Langkah Penting untuk Mencegah Dehidrasi Apabila Cirit-birit

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 25 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 25 Jun, 2019

Sumber

Adakah HIV Menimbulkan Cirit-birit?

https://www.healthline.com/health/hiv-aids/diarrhea yang diakses pada 26 Jun 2018

Apakah Hubungan Antara HIV dan Cirit-birit?

https://www.medicalnewstoday.com/articles/316312.php diakses pada 26 Jun 2018

Fakta Mengenai HIV dan Cirit-birit

https://www.verywellhealth.com/hiv-and-diarrhea-causes-diagnosis-and-treatment-49593 diakses pada 26 Jun 2018

Pilihan Editor