Kekurangan zat besi dalam remaja remaja adalah mudah untuk dirawat

Kekurangan zat besi dalam remaja remaja adalah mudah untuk dirawat

Anonim

Anemia bermakna bahawa darah tidak mempunyai sel darah merah yang mencukupi. Sel-sel ini membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh badan. Terdapat banyak jenis anemia, dan anemia kekurangan zat besi adalah salah satu yang paling biasa, keadaan ini berlaku apabila badan tidak mempunyai cukup besi untuk membuat sel darah merah.

Image

Apakah hubungan antara sel-sel besi dan sel darah merah? Di dalam setiap sel darah merah terdapat protein yang dipanggil hemoglobin yang membawa oksigen ke setiap sel dalam badan anda. Oksigen adalah sumber tenaga penting bagi setiap sel.

Besi adalah sebahagian daripada hemoglobin. Kebanyakan besi dalam badan dijumpai di hemoglobin (dan sejenis protein dalam otot yang dipanggil myoglobin).

Besi memasuki badan kita dari makanan dan meninggalkan badan terutamanya apabila kita berdarah. Pendarahan menyebabkan kehilangan sel darah merah dan banyak besi. Itulah sebabnya gadis remaja sangat rentan terhadap anemia kekurangan zat besi: mereka telah mula mengalami pendarahan haid bulanan. Setiap bulan mereka kehilangan darah dan besi. Jika seorang gadis remaja tidak makan cukup makanan yang kaya dengan zat besi, ia secara beransur-ansur mengalami kekurangan zat besi.

Gejala anemia kekurangan zat besi biasanya tidak jelas kecuali masalahnya teruk atau tahan lama. Jika itu berlaku, gejala mungkin termasuk kulit pucat, keletihan, pening, sakit kepala ringan, sakit kepala atau berdering di telinga. Keadaan ini didiagnosis dengan ujian darah.

Anemia kekurangan zat besi biasanya dirawat dengan suplemen besi, diambil selama beberapa bulan. Doktor akan menjalankan ujian darah lebih lanjut untuk memastikan anemia telah hilang atau sekurang-kurangnya bertambah baik.

Besi paling baik diserap apabila diberikan antara makanan. Ambil makanan tambahan besi di tengah hari, antara sarapan pagi dan makan tengah hari, atau pada sebelah petang, antara makan tengah hari dan makan malam.

Vitamin C memudahkan badan menyerap zat besi. Tetapi kalsium menjadikannya lebih sukar, suplemen ini tidak boleh diambil dengan susu. Suplemen ini mungkin berfungsi dengan baik jika diambil dengan makanan atau minuman yang tinggi vitamin C seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan jus oren.

Jangan mengambil suplemen besi lebih daripada dos yang disyorkan, kerana dos yang tinggi boleh berbahaya. Sesetengah orang terdedah kepada besi yang berlebihan.

Anda juga harus berusaha meningkatkan jumlah makanan yang kaya dengan zat besi dalam diet anda. Makanan ini termasuk:

 • daging tanpa lemak, ayam, dan ikan
 • bijirin diperkaya besi, roti dan pasta
 • buah-buahan kering (aprikot, kismis, prun)
 • sayur-sayuran berdaun hijau (bayam, sayur-sayuran collard, kale)
 • bijirin (beras perang, gandum, muffin bran)
 • kacang, kacang dan kacang
 • telur

Remaja perempuan yang telah mula haid boleh membantu mencegah anemia kekurangan zat besi dengan mengambil multivitamin dengan zat besi. Elaun harian yang disyorkan untuk penggunaan besi adalah lapan miligram (mg) sehari untuk wanita berusia 9 hingga 13 tahun dan 15 mg sehari untuk wanita berumur 14 hingga 18 tahun.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

Kekurangan zat besi pada gadis remaja mudah dirawat. http://www.thecalifornian.com/story/life/2014/12/09/iron-deficiency-teenage-girls-easily-treated/19934561/. Diakses pada 08/08/2015.

Pilihan Editor