8 Tips untuk Guru dalam Menyokong Pelajar dengan Anemia Sel Sakit

8 Tips untuk Guru dalam Menyokong Pelajar dengan Anemia Sel Sakit

Anonim

Sumber foto: smsta.msta.org

Image

Jika anda seorang guru dan mempunyai pelajar di sekolah yang didiagnosis dengan anemia sel sabit, inilah yang anda boleh lakukan untuk menyokongnya sambil mengekalkan kesihatan mereka semasa di sekolah.

Pastikan penghidratan yang mencukupi

Menghidupkan air dengan banyak air dapat membantu mencegah sakit dan masalah kesihatan yang lain. Oleh itu, akses tanpa had untuk air sepanjang hari sekolah sangat penting. Sering kali, minum sedikit air adalah lebih baik daripada cuba untuk minum sejumlah besar cecair pada satu masa. Membenarkan akses kepada air botol dalam kelas adalah satu lagi pilihan.

Izinkan rehat ke bilik mandi

Kanak-kanak dengan anemia sel sabit menghasilkan sejumlah besar air kencing berair walaupun mereka kering. Oleh itu, kanak-kanak dengan anemia sel sabit mungkin perlu pergi ke bilik mandi lebih kerap daripada anak-anak lain. Jangan menghadkan pelajar dengan anemia sel sabit untuk pergi ke bilik mandi dengan berehat.

Sediakan permit bilik mandi khas untuk menghadkan gangguan dalam pengajaran dan meminimumkan perhatian kepada pelajar yang meninggalkan bilik darjah.

Izinkan penginapan semasa keadaan yang melampau

Cuaca sejuk atau panas boleh mencetuskan kesakitan kecemasan. Guru tidak boleh meletakkan pelajar dengan anemia sel sabit di lokasi berangin, secara langsung di hadapan peminat atau di bawah lubang AC. Benarkan pakaian berlapis di dalam kelas. Ingatkan pelajar dengan anemia sel sabit yang memakai jaket di luar semasa cuaca sejuk atau hujan atau melepaskan lapisan pakaian ketika panas. Kanak-kanak yang mempunyai anemia sel sabit tidak perlu bersenam dalam keadaan yang melampau (contohnya, mengelakkan haba dan kelembapan yang sejuk dan tinggi).

Benarkan rehat semasa aktiviti fizikal

Kebanyakan kanak-kanak dengan anemia sel sabit boleh melakukan sukan sederhana, termasuk berjalan, berenang, melompat, dan menunggang basikal. Walau bagaimanapun, guru boleh memodifikasi kurikulum supaya kanak-kanak yang mengalami masalah kesihatan yang berkaitan dengan anemia sel sabit boleh menyertai pendidikan jasmani dalam peranan kurang teruk, seperti menjadi "pembantu, " guru pendidikan jasmani atau menjadi "pengambil nota", atau "pengadil."

Mengakui keletihan, yang mungkin disebabkan oleh anemia, mungkin memalukan atau menarik perhatian yang tidak diingini kepada kanak-kanak dengan penyakit ini. Walaupun senaman sederhana, rehat biasa atau tempoh istirahat yang singkat selepas aktiviti fizikal mungkin diperlukan. Di samping itu, jadwal kerap kali dengan pelan untuk aktiviti fizikal. Guru dan pentadbir mungkin ingin berunding dengan ibu bapa kanak-kanak atau meminta agar tahap aktiviti anak mereka ditoleransi. Ingat juga, jangan sekali-kali membenarkan kanak-kanak dengan anemia sel sabit untuk bersenam dalam cuaca sejuk tanpa lapisan pakaian tambahan agar tetap hangat.

Berhati-hati dengan kecederaan

Jangan memohon kompres sejuk untuk kecederaan atau penyakit jika kanak-kanak dengan anemia sel sabit cedera pada hari sekolah. Walau bagaimanapun, langkah pertolongan cemas yang lain adalah selamat untuk kanak-kanak dengan anemia sel sabit yang cedera di sekolah.

Bantuan pertolongan pertama harus diberikan apabila perlu, termasuk menerapkan tekanan langsung kepada pendarahan, pembalut dengan perban, atau mengangkat anggota yang berpenyakit.

Perhatikan tanda-tanda strok

Sesetengah kanak-kanak yang hidup dengan anemia sel sabit mungkin mengalami masalah pembelajaran kerana masalah kesihatan yang berkaitan dengan strok (penyumbatan saluran darah di otak yang menyebabkan kerosakan otak). Strok mungkin sukar untuk dideteksi apabila ia memberi kesan kepada sebahagian kecil otak, tetapi ia adalah sangat penting untuk diperhatikan kerana ini agak biasa pada tahun-tahun awal bersekolah di kanak-kanak dengan penyakit sel sabit. Guru perlu sedar bahawa penurunan pencapaian akademik, ketidakupayaan untuk mengekalkan perhatian, kesulitan dengan organisasi, dan kelewatan dalam perkembangan perbendaharaan kata, mungkin berlaku akibat kecederaan otak minor yang disebabkan oleh strok.

Di samping itu, guru berada dalam kedudukan yang unik untuk melihat perubahan dalam prestasi sekolah yang mungkin menunjukkan strok, dan bukan hanya menganggap bahawa kekurangan perhatian dalam kelas adalah kerana kurangnya motivasi. Guru mesti menghubungi ibu bapa apabila perubahan dalam pembelajaran atau perhatian kanak-kanak dikesan supaya ahli pediatrik dapat dimaklumkan.

Ujian neurokognitif dan pendidikan formal diperlukan untuk menentukan kesukaran pembelajaran yang disebabkan oleh strok. Ujian boleh membantu kakitangan sekolah membangunkan strategi pengajaran terbaik untuk pelajar.

Beri perhatian kepada kesejahteraan emosi

Tidak semua kanak-kanak dengan anemia sel sabit mempunyai tanda-tanda penyakit luar. Walau bagaimanapun, kanak-kanak yang mempunyai anemia sel sabit mungkin lebih kecil dalam saiz badan, pubertas yang tertunda, atau mengalami penyakit kuning (kulit dan mata). Hal-hal buruk kadang-kadang berlaku, tanda-tanda luar dapat menjadikan anak-anak yang hidup dengan anemia sel sabit untuk dibuli dan diintimidasi. Pelajar dengan anemia sel sabit mungkin mengatasi perbezaan mereka dengan menjadi agresif, mengasingkan diri, atau mengelakkan situasi sosial dengan rakan sebaya.

Seperti kanak-kanak lain yang menghadapi cabaran perubatan, kanak-kanak dengan anemia sel sabit mungkin tidak mempunyai banyak peluang untuk bermain dengan anak-anak lain, aktiviti rekreasi atau kelas kelas berasaskan kumpulan boleh menjadi peluang untuk membangunkan kemahiran interpersonal yang baik dan meningkatkan harga diri pelajar. Guru juga boleh membantu kanak-kanak mengenal pasti minat dan bakat istimewa yang boleh membantu mereka mengenal pasti matlamat kerjaya.

Pastikan komunikasi dibuka dengan ibu bapa

Guru dapat membantu mewujudkan hubungan positif antara rumah dan sekolah dan rasa kesinambungan untuk pelajar dengan mengekalkan komunikasi terbuka dengan keluarga kanak-kanak melalui nota, e-mel, hubungan telefon atau persidangan untuk membincangkan prestasi pelajar dan kesejahteraan di dalam bilik darjah dan di rumah. Hubungan yang kerap dengan ibu bapa sangat penting bagi anak-anak yang mengalami penyakit kronik, seperti anemia sel sabit. Sesetengah kanak-kanak dengan anemia sel sabit akan mempunyai tempoh apabila mereka tidak dapat bersekolah, tetapi mungkin tidak dimasukkan ke hospital.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

Petua tip: Menyokong pelajar dengan SCD. http://www.cdc.gov/ncbddd/sicklecell/documents/tipsheet_supporting_students_with_scd.pdf. Diakses pada 08/08/2015.

Pilihan Editor