Voltadex

Voltadex

Anonim

Nama Generik: Voltadex Jenama: Voltadex.

Image

Fungsi & Penggunaan

Apakah ubat Voltadex yang digunakan?

Voltadex adalah ubat yang biasanya digunakan untuk merawat kesakitan yang ringan dan sederhana, seperti penyerapan sendi (osteoartritis), gout, rheumatoid arthritis, sakit kepala, sakit gigi, kekejangan haid, dan sebagainya.

Voltadex adalah ubat yang mengandungi diclofenak. Voltadex adalah ubat anti-radang bukan steroid yang digunakan untuk melegakan kesakitan dan keradangan.

Apakah peraturan untuk menggunakan Voltadex?

Gunakan dos mengikut arahan doktor atau pembungkusan dadah yang disenaraikan, kerana ia boleh berbeza antara keadaan dan antara pesakit. Dos yang disyorkan adalah dos terendah yang mempunyai kesan mengatasi sakit dan digunakan sesingkat mungkin. Ini bertujuan untuk mengurangkan kesan sampingan.

Bagaimana untuk menyimpan Voltadex?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat cahaya dan lembapan langsung. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membekukannya. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan storan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau minta ahli farmasi anda. Jauhkan ubat-ubatan daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan kesayangan.

Jangan sembuh ubat di dalam tandas atau di dalam pembetung melainkan jika diarahkan. Buang produk ini apabila ia tamat tempoh atau jika ia tidak lagi diperlukan. Rujuk syarikat farmasi anda atau syarikat pelupusan sisa tempatan mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Dos

Apakah dos Voltadex untuk orang dewasa?

Berikan Voltadex sebanyak 25 mg - 50 mg, 3 kali sehari. Untuk rawatan jangka panjang cukup dengan dos 75-100 mg sehari. Dos harian tidak boleh melebihi 150 mg.

Apakah dos Voltadex untuk kanak-kanak?

Untuk menggunakan ubat Voladex di bawah 14 tahun, tidak digalakkan untuk mengambil lebih daripada 75-100mg. Adalah idea yang baik untuk berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk mendapatkan dos yang selamat dan tepat untuk anak anda.

Dalam apa dos dan persediaan Voltadex boleh didapati?

Voltadex biasanya terdapat dalam bentuk tablet dalam dua jenis dos, VOLTADEX 25 mg (Diclofenac natrium 25 mg) dan VOLTADEX 50 mg (Diclofenac natrium 50 mg), setiap tablet.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan yang mungkin berlaku di Voltadex?

Dadah yang mengandungi natrium diclofenak dalam Voltadex berpotensi menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan yang biasa termasuk sakit perut atau kekejangan perut, sakit, atau ketidakselesaan (ringan hingga sederhana) pening, sakit kepala (ringan hingga sederhana), pedih ulu hati, dan rasa mual.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan apabila menggunakan ubat ini. Terdapat juga beberapa kesan sampingan yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai kesan sampingan tertentu, berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Pencegahan & Amaran

Apa yang perlu diketahui sebelum menggunakan Voltadex?

 • Jangan gunakan untuk pesakit yang mempunyai sejarah alergi terhadap Diclofenac, sejarah tindak balas alahan (bronkospasmei, kejutan, rhinitis, urtikaria) selepas penggunaan aspirin atau NSAID lain (contohnya, ibuprofen, celecoxib).
 • Pesakit yang akan atau mempunyai pembedahan jantung tidak boleh menggunakan Voltadex 50 mg tablet (Diclofenac).
 • Ubat ini juga dikontraindikasikan untuk pesakit yang mengalami masalah buah pinggang, hati, atau peradangan atau ulser di dalam perut atau usus.
 • Contraindicated untuk pesakit yang hamil terutamanya dalam 3 bulan terakhir.
 • NSAID termasuk tablet Voltadex 50 mg (Diclofenac) tidak boleh diberikan kepada penghidap denggi, kerana ia menyebabkan kebocoran kapiler dan kegagalan jantung.
 • Jangan mentadbir penyakit jantung iskemia, penyakit arteri periferal dan kegagalan jantung kongestif.

Adakah Voltadex selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Kami mengesyorkan agar ibu mengandung dan ibu yang menyusukan tidak menggunakan Voltadex terlebih dahulu. Ia dikhuatiri akan menyebabkan kecacatan pada janin, dan menjejaskan kesihatan umum bayi. Sentiasa berunding dengan doktor atau bidan anda sebelum menggunakan sebarang ubat, jika anda mengandung, menyusu, atau merancang kehamilan.

Interaksi Dadah

Apa ubat-ubatan tidak boleh diambil dengan Voltadex?

Interaksi ubat boleh mengubah prestasi ubat anda atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Tidak semua interaksi dadah mungkin disenaraikan dalam dokumen ini. Simpan senarai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat-ubatan preskripsi / bukan preskripsi dan produk herba) dan dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda. Jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor.

Kesan berikut berlaku jika Tablet Voltadex 50 mg (Diclofenac) digunakan dengan ubat lain:

 • Anticoagulants (contohnya warfarin), aspirin, kortikosteroid dapat meningkatkan risiko peningkatan pendarahan gastrik.
 • Sekiranya anda menggunakan seperti captopril, enalapril atau ubat diuretik lain, ia boleh membuat keberkesanan pengurangan ubat Voltadex.

Makanan dan minuman apa yang tidak boleh digunakan semasa menggunakan Voltadex?

Ubat tertentu tidak boleh digunakan ketika makan atau ketika makan makanan tertentu karena interaksi obat dapat terjadi. Mengambil alkohol atau tembakau dengan ubat tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Bincangkan penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol, atau tembakau dengan doktor anda.

Adakah terdapat keadaan kesihatan tertentu yang harus mengelakkan Voltadex?

Kandungan diclofenac ubat Voltadex jika digunakan pada orang yang sudah mengalami penyakit jantung atau strok boleh meningkatkan risiko serangan jantung secara tiba-tiba. Selain itu, jika anda menggunakan Voltadex dalam jangka panjang.

Berlebihan

Apakah gejala-gejala overdosis Voltadex dan apakah kesannya?

Gejala-gejala overdosis Voltadex boleh menyebabkan beberapa gejala seperti berikut:

 • Tahap gula darah naik
 • Sakit
 • Mual dan muntah
 • Sakit kepala

Kesan overdosis kandungan diclofenak dalam Voltadex boleh menyebabkan disfungsi ginjal atau hati, dan juga menyebabkan kecederaan pada usus dan perut.

Apa yang perlu saya lakukan dalam keadaan kecemasan atau berlebihan?

Dalam keadaan kecemasan atau berlebihan, panggil 119 atau segera tergesa-gesa ke hospital terdekat.

Apa yang perlu saya lakukan jika saya lupa mengambil ubat atau lupa mengambil ubat?

Jika anda terlepas dos, bawa ia secepat mungkin apabila anda ingat. Walau bagaimanapun, jika anda hanya ingat selepas sudah tiba masanya untuk dos seterusnya, tinggal mengabaikan dos yang tidak dijawab, dan terus menggunakan mengikut jadual. Jangan gunakan ubat ini dalam dos dobel.

Sumber

Voltadex http://www.mims.com/indonesia/drug/info/voltadex%20emulgel Diakses pada 3 Oktober 2017.

Voltadex https://www.drugs.com/international/voltadex.html Diakses pada 3 Oktober 2017.

Diclofenac Sodium http://www.mims.co.uk/drugs/musculoskeletal-disorders/musculoskeletal-paininflammation/diclofenac-sodium Diakses pada 3 Oktober 2017.

Tarikh disemak: 10 Oktober, 2017 | Terakhir Edited: 10 Oktober 2017

Pilihan Editor