Amaryl Apa ubat?

Amaryl Apa ubat?

Anonim

Nama Generik: Amaryl Jenama: Amaryl Apa ubat?.

Image

Penggunaan

Apa itu Amaryl?

Amaryl adalah ubat kencing manis oral yang digunakan untuk membantu mengawal paras gula darah. Ubat ini digunakan bersamaan dengan program diet dan senaman yang betul yang dapat membantu pesakit diabetes jenis 2 mengelakkan kerosakan ginjal, masalah saraf, buta, amputasi anggota badan, dan masalah fungsi seksual. Kawalan gula darah yang betul juga boleh membantu diabetes mengurangkan risiko serangan jantung dan strok.

Glimepiride adalah ramuan utama yang terkandung dalam Amaryl, dengan kata lain, ubat ini adalah tanda dagangan glimepiride. Ubat ini tergolong dalam kelas rawatan sulfonylureas. Cara kerjanya adalah dengan menggalakkan pembebasan insulin yang dihasilkan oleh badan dan meningkatkan kepekaan badan dalam menanggapi insulin.

Penggunaan ubat ini boleh digabungkan dengan rawatan kencing manis lain jika diperlukan. Amaryl tidak bertujuan untuk pesakit kencing manis jenis dan ketoasidosis diabetes.

Apakah peraturan untuk menggunakan Amaryl?

Ambil ubat ini mengikut arahan doktor anda. Amaryl adalah ubat oral yang biasanya diambil sekali sehari. Ambil ubat ini dengan bantuan air minuman sebelum sarapan atau makan pertama hari.

Untuk meminimumkan risiko kesan sampingan, doktor anda boleh memberikan Amaryl dalam dos yang rendah pada permulaan rawatan dan akan meningkatkan secara beransur-ansur. Jangan ubah dos atau berhenti rawatan tanpa membincangkannya dengan doktor anda walaupun anda berasa lebih baik.

Jika anda juga mengambil ubat diabetes lain, seperti chlorpropamide, ikut arahan doktor anda dengan berhati-hati mengenai menghentikan ubat-ubatan lama dan beralih ke Amaryl.

Ambil ubat ini dengan kerap untuk mendapatkan hasil yang diharapkan. Untuk memudahkan anda ingat, ambil ubat ini pada masa yang sama setiap hari. Sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik, malah bertambah teruk, hubungi doktor anda dengan serta-merta untuk membuat penyesuaian kepada dos.

Apakah peraturan simpanan Amaryl?

Simpan Amaryl pada suhu bilik. Jauhkan dari tempat yang terdedah kepada cahaya matahari langsung dan panas. Jangan simpan ubat ini di tempat yang lembap. Jangan simpan ubat ini di bilik mandi. Simpan Amaryl dalam bekas asli yang ditutup rapat. Baca arahan storan yang disenaraikan di dalam pembungkusan ubat. Jauhkan daripada kanak-kanak dan haiwan kesayangan.

Jangan buang ubat-ubatan di dalam tandas atau di dalam pembetung kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Buang produk ini apabila ia tamat tempoh atau jika ia tidak lagi diperlukan. Rujuk syarikat farmasi anda atau syarikat pelupusan sisa tempatan mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Dos

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan.

Apakah dos Amaryl untuk orang dewasa?

Dos permulaan: 1-2 mg, sekali sehari, bersama-sama dengan sarapan pagi atau makan pertama hari

Boleh meningkat 1-2 mg setiap satu atau dua minggu

Maksimum dos harian: 8 mg

Apakah dos Amaryl untuk kanak-kanak?

Dos dan pentadbiran untuk pesakit pediatrik tidak ditubuhkan.

Dalam apa dos dan persediaan apakah Amaryl boleh didapati?

Tablet, Lisan: 1 mg, 2 mg, 4 mg

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan yang mungkin berlaku akibat penggunaan Amaryl?

Kesakitan dan sakit perut boleh berlaku kerana penggunaan Amaryl. Sekiranya keadaan tidak menjadi lebih teruk, hubungi doktor anda dengan segera.

Hubungi doktor anda jika anda mendapati gejala berikut:

 • Kulit pucat atau kuning, urin gelap, demam, kekeliruan atau kelemahan
 • Reaksi kulit hipersensitiviti yang dicirikan oleh demam, laryngitis, bengkak muka atau lidah, mata yang membakar, ruam berwarna merah atau ungu yang meresap (terutama pada muka dan bahagian atas badan), dan mengelupas kulit.

Kesan sampingan yang biasa disebabkan penggunaan Amaryl termasuk:

 • Sakit kepala
 • Denyut dan lemah
 • Mual
 • Gejala Flu

Reaksi alahan diketahui jarang berlaku kerana penggunaan ubat ini. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami reaksi alahan, seperti gatal-gatal, ruam, kemerahan, bengkak muka (mata dan bibir) / lidah / tekak, dan sesak nafas, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan bantuan.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan berikut. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai kesan sampingan tertentu, berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Amaran dan Pencegahan

Apakah yang perlu saya perhatikan sebelum mengambil Amaryl?

 • Sebelum mengambil Amaryl, beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda mengalami alergi terhadap glimepiride, sulfonylureas, atau ubat lain. Amaryl mungkin mengandungi bahan-bahan lain yang boleh menyebabkan alahan. Juga beritahu doktor tentang alergi lain yang anda miliki, seperti alahan makanan atau keadaan tertentu
 • Maklumkan kepada doktor tentang sejarah perubatan anda, termasuk penyakit yang anda ada dan sedang menderita, terutamanya penyakit hati, penyakit buah pinggang atau menjalani dialisis, kelainan kelenjar tiroid, keadaan hormon tertentu, kekurangan enzim glukosa-6-fosfat dehidrogenase ( syarat yang diwarisi yang menyebabkan kerosakan sel darah merah yang lebih cepat)
 • Anda mungkin mengalami masalah penglihatan, kelemahan, dan mengantuk kerana perubahan paras gula darah. Jangan terlibat dalam aktiviti yang memerlukan kewaspadaan yang tinggi, seperti memandu, selepas memakan Amaryl sebelum mengetahui bagaimana tubuh anda bertindak balas terhadap ubat ini.
 • Ubat ini mungkin menjadikan anda lebih sensitif terhadap cahaya matahari. Hadkan diri anda dari pendedahan cahaya matahari. Gunakan pelindung matahari dan pakaian yang cukup melindungi apabila di luar. Sekiranya anda mengalami pembakaran atau kemerahan, beritahu doktor anda
 • Sebelum menjalani pembedahan, termasuk pembedahan pergigian, memaklumkan semua produk yang anda gunakan termasuk ubat preskripsi / bukan preskripsi, dan produk herba
 • Sekiranya anda mengambil colesevelam, makan sekurang-kurangnya empat jam selepas memakan Amaryl
 • Beritahu doktor anda jika mengandung atau merancang kehamilan. Penggunaan Amaryl pada wanita hamil hanya dibenarkan jika faedah yang dijana melebihi risiko yang mungkin berlaku kepada janin. Rujuk doktor anda mengenai rawatan alternatif yang mungkin dilakukan dalam keadaan hamil dan memerlukan kawalan gula darah

Interaksi Dadah

Apa ubat-ubatan mungkin berinteraksi dengan Amaryl?

Dadah tertentu tidak boleh diambil bersama kerana mereka akan menyebabkan interaksi dadah. Interaksi ubat boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Walau bagaimanapun, jika diperlukan, doktor anda boleh menetapkan kedua-dua ubat itu dan mengatur jadual dan kekerapan ubat.

Sesetengah ubat yang mungkin menyebabkan interaksi adalah:

 • ACE inhibitors
 • Steroid anabolik
 • Insulin dan ubat diabetes lain
 • Penyekat beta, seperti propranolol, metoprolol, thymolol
 • Glucagon
 • Kecantikan
 • Hormon estrogen dan progesteron
 • Phenothiazines
 • Bactrim
 • Antikoagulan
 • Aspirin
 • Sulfonamide
 • Tetracyclines
 • Diuretik Thiazide

Senarai di atas bukan senarai lengkap produk yang mungkin berinteraksi. Beritahu doktor anda jika anda menggunakan produk di atas dan semua produk yang anda makan, termasuk ubat-ubatan yang diresepkan atau tidak ditetapkan, vitamin, dan herba.

Berlebihan

Apa yang perlu saya lakukan dalam keadaan kecemasan atau berlebihan?

Lebihan Amaryl boleh menyebabkan hipoglikemia yang mengancam nyawa. Segera hubungi bantuan perubatan kecemasan (119) atau segera ke jabatan kecemasan hospital terdekat apabila anda mengalami gejala berlebihan. Gejala hipoglikemia boleh termasuk kelemahan, gegaran, kekeliruan, berpeluh, degupan jantung yang cepat, kesulitan berkomunikasi, loya, muntah, pengsan, dan sawan.

Bagaimana jika saya terlepas jadual ubat?

Jika anda terlepas dos kerana anda terlupa, bawa ia sebaik sahaja anda mengingatnya. Sekiranya jarak terlalu dekat dengan jadual seterusnya, abaikan dos yang tidak dijawab dan teruskan mengambil ubat pada jadual yang telah ditetapkan. Jangan menggandakan dos.

Sumber

Amaryl. https://www.drugs.com/amaryl.html. Diakses pada 6 Ogos 2018.

Amaryl. https://www.webmd.com/drugs/2/drug-12297/amaryl-oral/details. Diakses pada 6 Ogos 2018.

Amaryl (glimepiride). https://www.diabetes.co.uk/diabetes-medication/amaryl-glimepiride.html. Diakses pada 6 Ogos 2018

Glimepiride (Rx). https://reference.medscape.com/drug/amaryl-glimepiride-342707#5. Diakses pada 6 Ogos 2018.

Amaryl. https://www.rxlist.com/amaryl-drug.htm#side_effects_interactions. Diakses pada 6 Ogos 2018.

Tarikh Semakan: 8 Oktober 2018 | Terakhir Edited: 8 Oktober 2018

Pilihan Editor