5 Pilihan untuk Ubat Cirit-birit yang Anda Boleh Beli di Farmasi

5 Pilihan untuk Ubat Cirit-birit yang Anda Boleh Beli di Farmasi

Anonim

Cirit-birit adalah penyakit yang dicirikan oleh kekerapan pergerakan usus lebih daripada 3 kali sehari. Kayu yang keluar semasa pergerakan usus umumnya berair atau lembut. Orang yang mengalami cirit-birit boleh berulang-ulang hanya dalam masa satu jam. Sekiranya tidak dirawat, cirit-birit boleh menyebabkan anda lemas kerana dehidrasi. Jadi, apa ubat cirit-birit boleh dimakan supaya tidak menjadi lebih teruk?

Image

Pilihan ubat-ubatan untuk cirit-birit

Cirit-birit umumnya dapat memperbaiki sendiri dalam 2 hari jika anda minum cukup air dan makan makanan berserat seperti roti atau pisang. Air mineral berfungsi menggantikan cecair yang hilang semasa cirit-birit. Sementara itu, makanan berserat seperti roti dan pisang dapat mengurangkan kerja pencernaan yang terkena cirit-birit.

Jika cirit-birit tidak sembuh selepas 3 hari, anda perlu segera berjumpa doktor. Doktor biasanya akan merawat cirit-birit dengan menetapkan ubat berikut:

1. Loperamide (imodium)

Image

Loperamide (Imodium) adalah ubat cirit-birit yang berfungsi untuk melambatkan pergerakan usus untuk menghasilkan kotoran yang lebih padat. Ubat ini juga boleh digunakan untuk mengurangkan jumlah cecair yang keluar dari tubuh orang-orang dengan keradangan usus yang mengalami cirit-birit.

Dewasa biasanya ditetapkan dengan 4 mg dos loperamide dalam bentuk tablet menelan, kapsul, sirap atau tablet yang boleh dikunyah. Dos yang diambil tidak boleh melebihi 16 mg dalam masa 24 jam. Khususnya untuk tablet yang boleh diunyah, had dos harian tidak boleh melebihi 8 mg.

Perubatan cirit-birit ini mempunyai kesan sampingan yang termasuk sakit perut, mulut kering, mengantuk, pening, sembelit, loya, dan muntah-muntah. Anda mungkin sukar untuk menumpukan perhatian semasa memandu atau melakukan aktiviti lain kerana kesan sampingan loperamide. Oleh itu, berunding dengan doktor terlebih dahulu mengenai dos yang betul untuk keadaan anda.

Kanak-kanak berumur kurang daripada enam tahun dan bayi kurang daripada 24 bulan adalah dilarang mengambil ubat loperamide.

2. Bismuth subsalicylate (pepto-bismol)

Image

Bismuth subsalicylate (pepto-bismol) adalah ubat cirit-birit yang boleh melegakan loya sambil membantu melambatkan perkembangan bakteria yang menyebabkan cirit-birit.

Ubat ini memainkan peranan aktif dalam menguatkan dinding perut dan usus kecil berkat kandungan ejen sitoprotektifnya.

Anda boleh mendapatkan ubat ini di farmasi atau kedai ubat terdekat. Elakkan menggunakan subsalicylate bismut jika najis anda mengandungi darah atau lendir.

3. Attapulgite

Image

Attapulgite adalah bahan yang terdapat dalam beberapa ubat cirit-birit. Attapulgite berfungsi untuk melambatkan kerja usus besar supaya dapat menyerap lebih banyak air. Akibatnya, tekstur tinja akan menjadi lebih padat. Kesakitan perut akibat cirit-birit juga akan sembuh secara beransur-ansur selepas mengambil ubat ini.

Anda boleh mengambil attapulgite sebelum atau selepas makan. Pilih satu-satu masa untuk minum semasa mengambil ubat. Jangan lupa untuk terus minum banyak cecair untuk mengelakkan dehidrasi semasa cirit-birit.

Kesan sampingan yang disebabkan oleh ubat cirit-birit attapulgite adalah sembelit dan kembung. Biasanya tidak ada kesan sampingan lain di luar saluran penghadaman.

Sekiranya cirit-birit tidak bertambah lebih daripada dua hari, segera dapatkan nasihat kesihatan anda dengan doktor anda.

4. ORS

Image

ORS adalah ubat yang mengandungi sebatian elektrolit dan mineral seperti natrium klorida, kalium klorida, glukosa anhydrous, natrium bikarbonat, dan trisodium sitrat dihydrate.

Komponen ini berfungsi untuk mengembalikan cecair badan yang hilang akibat cirit-birit. Kesan ORS boleh mula dirasakan kira-kira 8-12 jam selepas penggunaan.

ORS boleh didapati dalam bentuk serbuk atau serbuk supaya ia mesti dibubarkan terlebih dahulu dengan air. Gunakan air masak untuk membubarkan ORS. Ubat ini boleh diambil dengan atau tanpa makan terlebih dahulu.

Anda boleh membeli ORS di farmasi atau kedai ubat tanpa preskripsi doktor. Sesetengah pakar percaya bahawa memakan cecair yang mengandungi elektrolit adalah lebih baik untuk merawat cirit-birit daripada hanya meminum air mineral.

5. Suplemen Probiotik

Image

Suplemen probiotik sering digunakan sebagai ubat untuk merawat cirit-birit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria E. Coli dan Salmonella.

Probiotik adalah bakteria yang baik yang membantu melawan bakteria yang menyebabkan cirit-birit dan peradangan usus. Di samping itu, probiotik juga berfungsi untuk mengimbangi bilangan bakteria baik yang hidup secara semula jadi di dalam usus untuk mengekalkan kelancaran fungsi sistem pencernaan.

Suplemen probiotik untuk cirit-birit boleh didapati dalam kapsul, tablet, serbuk dan ekstrak cecair. Setiap ubat ini mungkin mengandungi pelbagai jenis probiotik. Jadi sebelum membeli, berunding dengan doktor anda supaya dia boleh mempertimbangkan dos mengikut keadaan anda.

Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menggunakan ubat cirit-birit

Sebelum mengambil ubat cirit-birit, adalah penting untuk sentiasa berjumpa dengan doktor untuk mengetahui punca keadaan anda dan jenis dan dos dos yang betul.

Jika anda menggunakan ubat-ubatan yang dijual di farmasi, baca peraturan penggunaan dan gunakan dos mengikut peruntukan.

Alasannya ialah terdapat ubat-ubatan cirit-birit yang mempunyai cara tertentu untuk digunakan. Jika anda masih keliru tentang cara menggunakannya, tanya doktor atau ahli farmasi anda tentang cara menggunakan ubat yang anda beli.

Juga Baca:

  • Tips Mengatasi Cirit-birit Apabila Mengembara Jarak Jauh
  • Cirit-birit tidak menyembuhkan ia boleh membawa maut! Apakah sebabnya?
  • Selalunya Fikirkan Sama, Berikut Ini Cara Membezakan Gejala Cirit-birit dan Flu Perut (Muntaber)

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 3 Julai, 2019 | Terakhir Edited: 3 Julai 2019

Sumber

Pemulihan Cirit-birit 5 Paling Berkesan. https://www.healthline.com/health/digestive-health/most-effective-diarrhea-remedies#otc-medications Diakses pada 2 Ogos 2018.

Apa Yang Harus Anda Ketahui Tentang Cirit-birit. https://www.medicalnewstoday.com/articles/158634.php Diakses pada 2 Ogos 2018.

Carian Dadah dan Ubat. https://www.webmd.com/drugs/condition-3246-Diare Diakses pada 2 Ogos 2018.

Penyebab, Perubatan, Rawatan, dan Rawatan Cirit-birit. https://www.medicinenet.com/diarrhea/article.htm#what_medications_are_used_to_treat_diarrhea Diakses pada 2 Ogos 2018.

Probiotik https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/14598-probiotics diakses pada 28 Jun 2019

Rawatan cirit-birit https://www.webmd.com/digestive-disorders/frequent-diarrhea-16/weigh-diarrhea-treatment diakses pada 28 Jun 2019

Ubat antidiarrheal untuk cirit-birit https://familydoctor.org/antidiarrheal-medicines-otc-relief-for-diarrhea/ diakses pada 28 Jun 2019

Bagaimana untuk merawat cirit-birit untuk bayi dan kanak-kanak https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/how-treat-diarrhea-infants-and-young-children diakses pada 28 Jun 2019

Serbuk Oralit https://www.tabletwise.com/indonesia/oralit-powder yang diakses pada 28 Jun 2019

Pilihan Editor