Cirit-birit Membuat Tidur? Mencapai Tidur Anda Dengan 5 Langkah Surefire ini

Cirit-birit Membuat Tidur? Mencapai Tidur Anda Dengan 5 Langkah Surefire ini

Anonim

Cirit-birit adalah salah satu masalah pencernaan biasa yang dialami oleh semua orang. Bukan sahaja ia membuat sakit perut, ramai yang mengadu bahawa sukar untuk tidur apabila terdedah kepada cirit-birit. Alasannya ialah, anda sering pergi ke tandas kerana anda tidak boleh tahan hati dan ingin membuang air besar. Jadi, supaya anda dapat tidur dengan aman, mari kita mencuba tips tidur yang mendalam berikut!

Image

Petua untuk tidur nyenyak dan berkualiti apabila anda mengalami cirit-birit

Dalam kebanyakan kes, cirit-birit biasanya hilang sendiri dalam beberapa hari, walaupun tanpa mengambil ubat cirit-birit. Walau bagaimanapun, cirit-birit masih mengganggu tidur setiap malam.

Ini disampaikan oleh Stephen Bickston, MD, sebagai pensyarah perubatan dan pengarah program kerengsaan usus kronik (IBD) dari Virginia Commonwealth University Health Centre, kepada Health Everyday. Menurutnya, cirit-birit yang berpanjangan mesti segera mendapat rawatan khas. Kerana jika tidak, ini bukan sahaja akan merosakkan jam tidur anda, tetapi juga mencetuskan penyakit lain yang lebih serius.

Nah, jadi ini tidak berlaku kepada anda, mari kita ikuti tip untuk tidur yang mendalam apabila cirit-birit mengikuti.

1. Tenangkan minda

Image

Petua untuk tidur yang mendalam yang paling sering diabaikan oleh ramai orang, atau mungkin anda. Persoalan yang mungkin timbul di dalam fikiran anda adalah mengapa anda harus menenangkan fikiran anda apabila anda mengalami cirit-birit?

Perlu diingat bahawa tekanan boleh menyebabkan cirit-birit anda semakin teruk, anda tahu. Kerana, semua aktiviti dalam tubuh anda mengalami peningkatan tekanan. Bermula dari palpitasi jantung, pernafasan tanpa nafas, otot yang tegang, hingga penguncupan usus yang semakin cepat.

Secara tidak kena, peningkatan ini dalam aktiviti usus dapat memperburuk gejala cirit-birit. Lebih tertekan anda, gejala cirit-birit boleh menjadi lebih teruk dan anda mempunyai masalah tidur.

Oleh itu, cuba untuk menenangkan fikiran anda sebelum tidur. Cuba tutup mata anda seketika, kemudian tarik nafas panjang dan nafas perlahan-lahan. Ulangi beberapa kali sehingga anda berasa lebih tenang.

2. Minum banyak air

Image

Apabila cirit-birit, pergerakan usus yang selalu menyebabkan tubuh anda kehilangan banyak cecair dan elektrolit. Ini mencetuskan pelbagai gejala dehidrasi seperti dahaga yang kerap, sakit kepala, mual, untuk membuat anda tidak tidur.

Sebagai penyelesaian, minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi. Boleh juga ditambah dengan minum ORS (penyelesaian garam dan gula) atau jus buah untuk memulihkan elektrolit yang hilang akibat cirit-birit.

3. Makan makanan ringan

Image

Hujung tidur yang mendalam adalah untuk memberi perhatian kepada jenis makanan yang anda makan sebelum tidur. Agar pergerakan usus anda kembali normal, pilih makanan separa pepejal atau lembut seperti pisang, beras, sos epal, dan roti bakar. Diet ini dipanggil diet BRAT.

Pada masa ini, masih terdapat banyak orang yang berfikir bahawa makanan yang tinggi serat dapat membantu mengatasi cirit-birit. Malah sebaliknya berlaku.

Serat yang baik untuk badan kerana ia boleh memudahkan penghadaman. Walau bagaimanapun, jika dimakan semasa cirit-birit, makanan serat tinggi seperti sayur-sayuran atau bijirin penuh boleh menjadi sangat sukar untuk dicerna dan memperburuk cirit-birit.

4. Pilih makanan yang mengandungi probiotik

Image

Probiotik sangat penting untuk mengekalkan kesihatan pencernaan, terutamanya bagi anda yang mengalami cirit-birit. Bakteria yang baik yang terkandung dalam probiotik boleh membantu melawan kuman dalam saluran penghadaman anda. Akibatnya, gejala cirit-birit menjadi lebih ringan dan juga sembuh dengan cepat.

Untuk mengatasi cirit-birit, cuba makan makanan yang mengandungi probiotik, seperti yogurt atau keju, beberapa jam sebelum waktu tidur. Dijamin, tidur malam ini tidak akan terganggu oleh keinginan untuk pergi balik ke BAB.

5. Ambil ubat cirit-birit sebelum tidur

Image

Tip untuk tidur yang mendalam perkara yang paling penting ialah jangan lupa mengambil cirit-birit sebelum tidur. Sekarang terdapat banyak ubat cirit-birit yang boleh anda beli di farmasi, termasuk loperamide (Imodium®), bismuth subsalicylate (Pepto-Bismol®), atau attapulgite (Kaopectate®).

Juga Baca:

  • Untuk tidur dengan baik, Mengatasi Mata Gatal pada Malam Dengan 4 Cara Ini
  • 4 Jenis Makanan Yang Baik Dikonsumsi Semasa Cirit-birit Untuk Mendapatkan Cepat
  • Minum Teh di Malam, Buat Anda Tidur nyenyak Atau Adakah Sukar Tidur?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 25 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 25 Jun, 2019

Sumber

3 cara untuk merawat cirit-birit. https://www.everydayhealth.com/digestive-health/diarrhea-treatment/. Diakses pada 12/12/2018.

Cirit-birit: Punca, Gejala, & Rawatan. https://www.livescience.com/34719-diarrhea-intestinal-flu-dehydration.html. Diakses pada 12/12/2018.

Cara merawat cirit-birit. https://www.verywellhealth.com/how-to-treat-diarrhea-1298246. Diakses pada 12/12/2018.

Bagaimana Tekanan dan Kecemasan Sebabkan Cirit-birit. https://www.verywellhealth.com/anxiety-stress-and-diarrhea-1944810. Diakses pada 12/12/2018.

Pilihan Editor