4 Jenis Makanan Yang Baik Dikonsumsi Semasa Cirit-birit Untuk Mendapatkan Cepat

4 Jenis Makanan Yang Baik Dikonsumsi Semasa Cirit-birit Untuk Mendapatkan Cepat

Anonim

Semua orang mempunyai cirit-birit sekurang-kurangnya sekali atau dua kali setahun. Cirit-birit boleh berlaku untuk beberapa hari atau lebih, yang kadang-kadang boleh hilang dengan sendirinya. Cirit-birit boleh mengganggu aktiviti anda. Nah, baik bagi anda untuk mengambil pelbagai jenis makanan yang sihat agar dapat pulih dengan cepat seperti sebelumnya. Makanan apa yang boleh anda makan apabila anda mengalami cirit-birit? Semak jawapan dalam artikel ini.

Image

Makanan apabila cirit-birit disyorkan untuk digunakan

Apabila cirit-birit atau dalam proses pemulihan, anda harus makan makanan yang mudah dicerna dan dapat membantu menyerap air dari kotoran. Berikut adalah beberapa makanan yang selamat dan baik untuk dimakan apabila cirit-birit.

Makanan hambar

Semasa cirit-birit, memberi perhatian kepada makanan yang anda makan adalah penting untuk membantu proses pemulihan berjalan dengan lebih cepat. Salah satu makanan yang disyorkan untuk cirit-birit adalah makanan yang hambar, seperti pisang, beras, roti, dan sos epal. Makanan hambar ini tidak akan memburukkan sistem pencernaan, dan juga membantu mengetatkan najis.

Makanan ini juga termasuk dalam diet BRAT yang bermaksud pisang (pisang), beras (nasi), epal apel (saus epal, yang dicincang epal tetapi tidak dimasak) dan roti panggang (roti bakar).

Diet BRAT adalah satu jenis diet yang mengehadkan penggunaan dengan jenis makanan yang mempunyai serat padat tetapi mudah untuk halus, jadi baik untuk organ-organ pencernaan walaupun mereka mengalami keradangan.

Makanan ini boleh membantu anda mengatasi cirit-birit pada hari pertama.

Probiotik

Makanan probiotik, seperti yogurt dan kefir, boleh membantu dalam beberapa kes. Walau bagaimanapun, dalam sesetengah keadaan probiotik boleh mengganggu sistem penghadaman jika berlebihan.

Probiotik membantu pencernaan dengan meningkatkan keseimbangan bakteria yang baik dan buruk di dalam usus. Walau bagaimanapun, produk tenusu boleh mengganggu sistem pencernaan, jadi anda mungkin ingin mencuba sumber probiotik bukan susu.

Sayur-sayuran yang tidak diguncang

Apabila anda mengalami cirit-birit, disyorkan supaya anda makan sayur-sayuran untuk mengisi semula nutrien penting yang hilang apabila anda membuang air besar secara berlebihan. Beberapa contoh sayur-sayuran yang baik dimakan ketika cirit-birit adalah wortel, kacang hijau, bit, dan timun Jepang.

Oatmeal

Juga Baca:

  • Selalunya Fikirkan Sama, Berikut Ini Cara Membezakan Gejala Cirit-birit dan Flu Perut (Muntaber)
  • Cirit-birit tidak menyembuhkan ia boleh membawa maut! Apakah sebabnya?
  • Punca-punca Cirit-birit di Pagi, dari Gaya Hidup yang Salah kepada Tanda-tanda Penyakit Kronik

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 25 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 25 Jun, 2019

Sumber

Apa yang Perlu Makan Apabila Anda Memiliki Cirit-birit https://www.healthline.com/health/what-to-eat-when-you-have-diarrhea#foods-to-eat diakses 9 Oktober 2018.

Apa yang Perlu Makan Apabila Anda Memiliki Cirit-birit https://www.verywellhealth.com/what-to-eat-for-diarrhea-1944822 diakses 9 Oktober 2018.

Apa makanan yang boleh dimakan jika anda mempunyai cirit-birit https://www.medicalnewstoday.com/articles/320124.php diakses 9 Oktober 2018.

Pilihan Editor