Cara-cara yang selamat dan berkesan untuk Mengatasi Cirit-birit di Ibu-ibu Menyusu

Cara-cara yang selamat dan berkesan untuk Mengatasi Cirit-birit di Ibu-ibu Menyusu

Anonim

Apabila menyusu, ramai ibu berusaha sedaya upaya untuk mengekalkan keadaan badan mereka supaya mereka tidak sakit dengan mudah. Kerana, terdapat banyak anggapan bahawa apabila sakit, kualiti susu ibu (ASI) akan berkurangan. Walau bagaimanapun, jika suatu hari anda mendapat cirit-birit tiba-tiba, jangan panik. Berikut adalah pelbagai cara yang boleh anda lakukan apabila menyusui ibu mempunyai cirit-birit.

Image

Adakah cirit-birit menjejaskan kualiti susu ibu?

Image

Apabila cirit-birit menyerang semasa anda menyusu, tidak perlu risau. Malah, pelbagai penyakit seperti cirit-birit tidak dapat disebarkan kepada bayi melalui susu ibu. Kualiti susu ibu yang ibu masih akan menjadi lebih baik apabila sihat. Ini kerana susu ibu mengandungi antibodi yang akan membantu melindungi bayi dari penyakit yang dimiliki oleh ibu.

Oleh itu, jangan berhenti menyusu anak anda semasa cirit-birit. Alasannya, ASI adalah makanan terbaik untuk bayi kerana ia mengandungi antibodi dan keperluan pemakanan yang diperlukan untuk pertumbuhan.

Cara menangani cirit-birit di ibu-ibu yang menyusu

Image

Minum banyak air

Untuk mengelakkan dehidrasi dan masih dapat memberi susu maksimum semasa cirit-birit, anda mesti minum banyak air. Ini kerana apabila cirit-birit, ibu yang menyusu akan kehilangan banyak cecair dan nutrien.

Apabila badan tidak mempunyai cecair, anda akan berasa lemah dan pening, terutamanya apabila berdiri selepas duduk atau berbaring. Keadaan ini pasti akan membahayakan anda dan bayi anda terutama apabila membawanya.

Oleh itu, lebih baik memberi pengambilan minuman di sepanjang hari. Sekiranya anda tidak boleh minum banyak sekaligus, cubalah minum sedikit demi sedikit tetapi selalunya. Anda juga boleh memenuhi keperluan cecair anda dengan memakan makanan yang mengandungi banyak air seperti sup, buah-buahan, dan sayur-sayuran.

Mengambil makanan BRAT

Diet bukan sahaja dilakukan untuk menurunkan berat badan. Ini kerana makna sebenar diet adalah untuk mengawal pemakanan. Jadi ibu-ibu menyusu juga tidak ada masalah untuk melaksanakan diet. Nah, untuk mengatasi cirit-birit di ibu-ibu yang menyusu biasanya doktor mengesyorkan supaya anda menjalani diet BRAT.

Dikutip dari Healthline, BRAT adalah lanjutan pisang (pisang), beras (beras putih), epal (applesauce, apel mashed tapi tidak jus), dan roti panggang (toast).

Makanan milik BRAT termasuk makanan yang mudah dicerna untuk orang yang mengalami cirit-birit. Sumber utama kalori berasal dari nasi putih dan roti yang membantu menghasilkan tenaga. Walaupun epal dan pisang berguna untuk mengatasi masalah pencernaan.

Apel mengandungi serat yang boleh membantu membendung kotoran. Walaupun pisang kaya dengan potassium yang dapat membantu menyerap air di dalam bangku yang terlalu berair. Selain empat makanan ini, anda juga boleh makan telur, ayam tanpa kulit, kentang, mi, mentega kacang, ikan dan alpukat.

Makan makanan yang mengandungi probiotik

Probiotik adalah bakteria baik yang baik untuk kesihatan pencernaan. Atas sebab ini, makan makanan yang mengandung probiotik seperti yogurt membantu menggantikan bakteria yang baik yang hilang dalam saluran penghadaman akibat cirit-birit. Tetapi pastikan anda memilih produk yogurt rendah gula kerana makanan gula-gula tinggi boleh memperburuk gejala cirit-birit.

Minum teh chamomile

Teh Chamomile boleh membantu melegakan kekejangan dan keradangan dengan melegakan otot dan lapisan usus. Oleh itu, apabila ibu yang menyusui mengalami cirit-birit, teh chamomile boleh menjadi minuman alternatif untuk melegakan gejala.

Bilakah pergi ke doktor?

Juga Baca:

  • 3 Punca Tetesan Gatal Apabila Menyusukan, Plus Tips Untuk Mengatasi Ia
  • Senarai Ubat Preskripsi yang Ibu Harus Mengelakkan Penyusuan Susu
  • Bolehkah Ibu Minum Susu Kopi? Inilah Jawab Pakar!

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 25 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 25 Jun, 2019

Sumber

Menyusu

http://www.rehydrate.org/dd/su37.htm yang diakses pada 21 Februari 2019

12 Tidak Ada Yang Memberitahu Anda Mengenai Menyusukan

https://www.unitypoint.org/livewell/article.aspx?id=2f57e47c-82da-4a83-ac8b-5ff5d51c7569 diakses pada 21 Februari 2019

Adakah selamat menyusui jika saya mempunyai cirit-birit dan muntah?

https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/is-it-safe-to-breastfeed-if-i-have-diarrhoea-and-vomiting/ diakses pada 21 Februari 2019

Rawatan Asli Untuk Cirit-birit Walaupun Menyusu

https://www.healthline.com/health/parenting/diarrhea-treatments-while-breast-feeding#3 diakses pada 21 Februari 2019

Menyusukan Walaupun Sakit Dengan Cirit-birit

https://www.livestrong.com/article/514431-breastfeeding-while-sick-with-diarrhea/ diakses pada 21 Februari 2019

Pilihan Editor