Mengapa penyakit buah pinggang dan tekanan darah tinggi berkait rapat?

Mengapa penyakit buah pinggang dan tekanan darah tinggi berkait rapat?

Anonim

Adakah anda tahu bahawa penyakit buah pinggang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi? Peredaran buah pinggang dan darah adalah dua komponen yang bergantung kepada satu sama lain untuk kesihatan anda.

Image

Apakah tekanan darah tinggi (hipertensi)?

Tekanan darah adalah tekanan yang digunakan oleh darah anda apabila jantung anda mengepam darah. Tekanan darah tinggi, atau hipertensi, bermakna tahap tekanan yang digunakan oleh darah adalah lebih tinggi daripada biasa. Banyak faktor yang menyebabkan ini berlaku, termasuk peningkatan jumlah darah akibat cecair berlebihan dalam darah dan saluran darah sempit atau tersekat.

Hasil tes tekanan darah biasanya ditulis dalam bentuk dua angka yang dipisahkan oleh garis miring. Sebagai contoh, pasukan perubatan menulis bahawa tekanan darah anda adalah 120/80. Nombor pertama menunjukkan tekanan sistolik, yang merupakan tekanan pada degupan jantung dan daya tujah ketika darah melewati urat. Sementara nombor kedua menunjukkan tekanan diastolik, yang merupakan tekanan ketika saluran darah berada dalam keadaan istirahat antara denyutan jantung.

Sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi, anda harus berunding dengan pasukan perubatan tentang tekanan darah anda dan berapa kali anda perlu memeriksa tekanan darah anda.

Apa yang dilakukan buah pinggang di dalam badan anda?

Ginjal adalah salah satu organ di dalam badan kita yang memainkan peranan dalam sistem perkumuhan. Buah pinggang terletak di bawah sangkar tulang rusuk. Terdapat beberapa pasangan (satu di sebelah kiri dan satu di sebelah kanan), buah pinggang berbentuk seperti kacang dan mempunyai kepalan tangan. Setiap hari, pasangan ginjal ini menyaring sekitar 115 hingga 140 liter darah untuk menghasilkan kira-kira 1-2 liter air kencing yang terdiri daripada sisa-sisa "sisa" badan dan cecair yang berlebihan. Urin ini mengalir dari buah pinggang ke pundi kencing melalui "paip" yang dipanggil ureter. Dalam urin pundi kencing ini disimpan. Apabila pundi kencing kosong, itu bermakna air kencing mengalir keluar dari badan melalui "tiub" lain yang dipanggil uretra. Uretra terletak di bawah pundi kencing.

Walaupun buah pinggang menapis ratusan liter air sehari, mereka sebenarnya bekerja pada tahap mikroskopik. Ginjal tidak berfungsi seperti sistem penapisan yang besar. Setiap buah pinggang terdiri daripada berjuta-juta unit pemeriksaan yang dipanggil nefrons. Setiap nephron menapis darah dalam jumlah kecil. Nefron itu sendiri terdiri daripada penapis yang dipanggil glomerulus, dan tiub. Nephron berfungsi melalui dua peringkat. Di peringkat pertama, glomerulus menapis sel darah dan molekul besar seperti protein, dan membolehkan serpihan cecair dan badan melewati dan memasuki tubulus. Dalam tubule ini, mineral-mineral dalam cecair ditapis untuk dimasukkan ke dalam aliran darah. Jadi akhirnya, produk akhir yang dikeluarkan adalah air kencing yang dikeluarkan oleh badan kita, yang terdiri daripada sisa-sisa "sampah" dan cecair yang berlebihan.

Kemudian, bagaimana hipertensi dan penyakit buah pinggang boleh dikaitkan?

1. Hipertensi menyebabkan kerosakan pada arteri, yang merupakan komponen penting dalam buah pinggang

Darah yang akan ditapis oleh buah pinggang mengalir melalui urat di sekitar buah pinggang, dan banyak darah mengalir di urat ini. Dari masa ke masa, jika hipertensi tidak dikawal, ia akan menyebabkan arteri di sekitar buah pinggang untuk menyempitkan, melemahkan dan mengeras. Kerosakan pada arteri ini menghalang darah yang diperlukan oleh tisu di buah pinggang.

2. Kerosakan pada arteri nephron mengakibatkan darah tidak ditapis dengan betul

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, buah pinggang terdiri daripada berjuta-juta nefrons yang berfungsi sebagai unit penapisan di buah pinggang. Nephron ini menerima bekalan darah melalui saluran darah terkecil (kapilari yang berbentuk seperti rambut kecil) di dalam badan anda. Jika arteri ini rosak, nephron tidak menerima oksigen dan nutrien yang diperlukan. Sehingga akhirnya, buah pinggang kehilangan keupayaan mereka untuk menapis darah dan mengatur cecair, hormon, asid, dan garam dalam badan anda.

3. Kerosakan pada buah pinggang mengakibatkan gangguan tekanan darah

Ginjal yang sihat biasanya menghasilkan hormon yang dapat membantu tubuh mengawal tekanan darah. Kerosakan pada buah pinggang dan tekanan darah yang tidak terkawal masing-masing menyebabkan kesan negatif terhadap satu sama lain. Dengan arteri yang merosot dan berhenti berfungsi, buah pinggang akan mengalami kegagalan buah pinggang. Proses ini boleh mengambil masa bertahun-tahun. Tetapi nasib baik, penyakit ini dapat dicegah.

Apakah tanda-tanda orang yang menderita hipertensi dan penyakit buah pinggang?

Biasanya orang yang mengalami tekanan darah tinggi tidak mempunyai tanda khas. Tetapi dalam kes hipertensi yang cukup tinggi, gejala bermula dengan sakit kepala.

Begitu juga dengan penyakit buah pinggang. Apabila penyakit buah pinggang baru muncul, tiada tanda-tanda penting. Mungkin pesakit akan mengalami bengkak di dalam badan, atau apa yang disebut edema, pada kaki, tapak kaki, lutut, atau (walaupun jarang) pada muka dan tangan. Edema ini berlaku kerana buah pinggang tidak dapat mengecilkan cecair atau garam berlebihan dari badan.

Sebaik sahaja penyakit ginjal semakin teruk, tanda-tanda berikut muncul:

 • Kehilangan selera makan
 • Mual
 • Muntah
 • Mengantuk atau merasa letih
 • Gatal-gatal atau kekejangan
 • Kulit kering
 • Sakit kepala
 • Mengurangkan berat badan
 • Warna kulit menjadi lebih gelap
 • Kekejangan otot
 • Sesak nafas
 • Kesakitan dada

Bagaimana untuk mendiagnosis penyakit buah pinggang dan tekanan darah tinggi?

1. Diagnosis hipertensi

Pasukan perubatan akan mendiagnosis tekanan darah tinggi dengan ujian tekanan darah beberapa kali, yang biasanya diulangi ketika melawat doktor beberapa kali. Anda akan didiagnosis dengan tekanan darah tinggi jika tekanan darah anda secara konsisten melebihi 140/90. Tekanan darah diukur oleh alat yang dipanggil sphygmomanometer. Anda juga boleh membeli alat ini dari kedai kesihatan untuk mengukur tekanan darah anda sendiri di rumah.

2. Diagnosis penyakit buah pinggang

Penyakit buah pinggang didiagnosis melalui ujian air kencing dan darah.

Uji air kencing

1. Ujian dipstick untuk albumin

Ujian dipstick dilakukan untuk mengesan kehadiran albumin dalam air kencing. Albumin adalah protein dalam darah yang tidak boleh ditapis oleh buah pinggang apabila buah pinggang rosak. Cara untuk melakukan ujian ini ialah, pertama sekali semua pesakit mengumpul air kencing mereka dalam bekas yang telah disediakan oleh pasukan perubatan. Kemudian pasukan perubatan boleh menguji sampel air kencing ini di tempat atau dihantar ke makmal untuk analisis lanjut. Ujian ini menggunakan pensel, kertas kimia yang bertindak balas terhadap bahan protein. Apabila warna dipstick berubah, ia bermakna ada darah atau protein yang terkandung di dalam air kencing.

2. Nisbah albumin dan kreatinin dalam air kencing

Pasukan perubatan menggunakan pengukuran albumin dan kreatinin untuk menentukan nisbah antara albumin dan kreatinin dalam air kencing. Creatinine adalah produk dari sisa-sisa darah yang ditapis dalam buah pinggang dan diekskresikan dalam bentuk air kencing. Jika nisbah albumin dan kreatinin lebih daripada 30 mg / g, maka ini boleh menunjukkan penyakit buah pinggang.

Ujian darah

Ujian darah ini biasanya dilakukan untuk mengetahui berapa banyak darah yang boleh ditapis oleh buah pinggang seminit, yang dipanggil kadar penapisan glomerulus (eGFR). Berikut adalah makna hasil eGFR:

 • Jika eGFR anda adalah 60 atau lebih, itu bermakna buah pinggang anda berfungsi dengan normal
 • Jika eGFR anda berada di bawah 60, itu bermakna buah pinggang anda mungkin mempunyai masalah
 • Jika eGFR anda adalah 15 atau kurang, ini bermakna anda mungkin mengalami kegagalan buah pinggang

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Kerosakan Ginjal dan Tekanan Darah Tinggi. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/WhyBloodPressureMatters/Kidney-Damage-and-High-Blood-Pressure_UCM_301825_Article.jsp#.V07kUrh97IUU

Tekanan Darah Tinggi dan Penyakit Ginjal. http://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/kidney-disease/high-blood-pressure-and-kidney-disease/Pages/facts.aspx

Pilihan Editor