Menghadapi Cabaran sebagai PLWHA di Tempat Kerja

Menghadapi Cabaran sebagai PLWHA di Tempat Kerja

Anonim

Selepas didiagnosis dengan HIV / AIDS, mungkin hidup anda akan berubah. Tidak bahawa hidup dengan HIV menjadikan anda tidak lagi berhak mendapat hak yang sama sebagai orang yang tidak didiagnosis. Anda masih boleh menikmati keindahan kehidupan. Dengan meneruskan aktif mengambil peranan anggota komuniti, lebih mudah bagi orang memahami penyakit anda dan anda boleh kembali ke kehidupan normal seperti dahulu. Anda masih mempunyai hak dan kewajipan yang sama seperti orang lain, salah satunya ialah anda masih mempunyai hak dan boleh bekerja. Berikut adalah tip untuk PLWHA (orang yang hidup dengan HIV / AIDS) untuk menghadapi cabaran di dunia kerja.

Image

Tip untuk orang yang hidup dengan HIV yang masih bekerja

1. Mendedahkan status HIV anda

Menggambarkan status HIV anda kepada majikan anda bergantung kepada anda. Anda tidak bertanggungjawab untuk melakukannya, kerana HIV tidak dihantar melalui hubungan biasa, anda tidak mempunyai risiko menjangkiti rakan sekerja anda. Seseorang yang telah membuka status HIVnya lebih cenderung bekerja di pejabat kerajaan daripada sebuah syarikat swasta.

Melaporkan dari Aidsmap, orang yang memberikan status HIV mereka di tempat kerja pada umumnya menerima tindak balas positif. ODHA yang tidak mendedahkan status HIV mereka mungkin hanya merasa tidak perlu. Walau bagaimanapun, ketakutan untuk diskriminasi di tempat kerja juga merupakan sebab untuk melindungi status HIV mereka.

Malah, mendedahkan status anda sebagai PLHA boleh menjadi satu cara untuk menjamin perlindungan di tempat kerja anda daripada diskriminasi dan rawatan yang tidak adil.

2. Mengekalkan kesihatan

PLWHA masih boleh berfungsi seperti biasa semasa mengambil antiretroviral. Walau bagaimanapun, dengan nota bahawa anda masih hidup gaya hidup sihat, memakan pengambilan makanan yang berkhasiat, mendapat rehat yang cukup, tidak minum alkohol, tidak merokok, tetap konsisten dalam mengekalkan kelakuan yang bersih dan sihat, dan mengambil ubat secara berkala.

PLWHA memerlukan pengambilan makanan yang sihat dan seimbang. Diet untuk PLWHA adalah baik sebagai usaha untuk mengekalkan status pemakanan dan juga meningkatkan sistem imun. Virus HIV boleh melemahkan sistem imun supaya orang yang hidup dengan HIV memerlukan banyak karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan mineral untuk membantu memerangi penyakit.

Untuk itu, anda boleh membawa makan tengahari dari rumah dan bukannya memilih makanan ringan di luar. Dengan memasak dan membawa bekalan anda sendiri, anda boleh menjamin bahawa keperluan pemakanan anda dipenuhi dan makanan telah diproses secara bersih.

Bersama pola makan, anda juga perlu bersenam secara teratur. Bincang dengan doktor tentang program yang sesuai untuk anda. Program ini boleh merangkumi beberapa latihan ringan pada peringkat awal dan tahap yang lebih tinggi apabila kesihatan anda bertambah baik. Berjalan kaki, berbasikal, berenang, aerobik dan yoga adalah pilihan terbaik untuk anda pada peringkat awal. Anda boleh cuba mengangkat berat di peringkat kemudian.

3. Elakkan tekanan yang berlebihan

Selain itu, mengekalkan pemikiran positif adalah perkara yang paling penting. Anda tidak boleh mempunyai emosi yang baik jika anda sentiasa mempunyai pemikiran negatif. Fikiran negatif dapat membuat anda lupa tabiat yang baik seperti bersenam dan makan makanan yang sihat.

Apabila anda menghadapi masalah yang agak berat di pejabat, pastikan anda dapat menguruskan emosi dengan betul. Minta bantuan daripada rakan sekerja yang anda percayai atau meminta pendapat daripada bos anda.

4. Kurangkan risiko penghantaran kepada orang lain

Juga Baca:

  • Orang yang mempunyai HIV / AIDS mempunyai risiko tinggi kanser nodus limfa
  • 7 Cara Anda Boleh Dapatkan HIV (Bukan Hanya Seks, Anda Tahu!)
  • Kenapa Orang yang Mengidap HIV / AIDS (ODHA) Perlu Semak Diabetes?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 24 Disember, 2017 | Terakhir Edited: 24 Disember 2017

Sumber

Berurusan dengan HIV di Tempat Kerja https://www.verywell.com/hiv-in-the-workplace-49060 yang diakses 20 Disember 2017.

Masalah kesihatan HIV menyebabkan beberapa masalah dalam pekerjaan, tetapi diskriminasi masih menjadi realiti di UK http://www.aidsmap.com/HIV-health-problems-cause-few-problems-in-employment-but-discrimination-still-a- realiti-di-UK / halaman / 1435795 / diakses 21 Disember 2017.

Pilihan Editor