7 Cara Berkesan untuk Mengendalikan Tekanan Darah Jika Anda Mempunyai Hipertensi

7 Cara Berkesan untuk Mengendalikan Tekanan Darah Jika Anda Mempunyai Hipertensi

Anonim

Tekanan darah tinggi, akta hipertensi, tidak boleh sembuh. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna kesihatan anda mesti terus merosot. Dengan penjagaan dan gaya hidup yang sihat, tekanan darah anda dapat dikekalkan dalam had biasa selama bertahun-tahun selepas diagnosis hipertensi. Jadi, bagaimana untuk mengawal tekanan darah untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi? Lihat jalan di bawah.

Image

Cara mudah untuk mengawal tekanan darah

Terdapat tujuh cara utama anda boleh mengawal tekanan darah, iaitu :

1. Makan makanan yang sihat

Image

Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi mestilah lebih berhati-hati mengenai makanan garam dan masin. Sebabnya, garam boleh meningkatkan kadar natrium dalam tubuh yang memberi kesan kepada peningkatan tekanan darah. Akibatnya, terdapat tekanan darah tinggi. Itulah sebabnya, orang yang mempunyai tekanan darah tinggi sangat dinasihatkan untuk mengehadkan pengambilan garam.

Walaupun anda sudah mengambil ubat hipertensi, pusat penyelidikan dan klinik kesihatan dari Amerika Syarikat, Mayo Clinic masih mengesyorkan anda untuk mengurangkan pengambilan garam.

Sebaliknya, berganda untuk makan buah-buahan dan sayuran yang kaya serat, vitamin, kalium, antioksidan, dan magnesium. Sejumlah kajian mendapati pengambilan serat yang tinggi telah ditunjukkan untuk mengurangkan tekanan darah sistolik dan diastolik untuk orang yang mengalami tekanan darah tinggi.

2. Bersenam dengan kerap

Image

Menjadi aktif adalah kunci kepada kehidupan yang sihat. Ini juga terpakai jika anda mahu mengawal tekanan darah. Latihan tetap adalah cara yang berkesan untuk mengurangkan risiko hipertensi dan membantu mengawal tekanan darah tinggi pada orang yang mempunyai riwayat penyakit.

Tidak perlu melakukan senaman intensiti tinggi, anda boleh melakukan pelbagai aktiviti fizikal yang mudah seperti berjalan kaki, naik dan turun tangga, atau hanya membersihkan rumah. Pada dasarnya, buat tubuh anda bergerak setiap hari. Jadi, jangan beritahu anda tidak mempunyai masa, ya. Sukan sangat mudah dilakukan, betul-betul!

3. Mengekalkan berat badan yang sihat

Image

Obesiti dan berat badan berlebihan berkait rapat dengan tekanan darah tinggi. Oleh itu, mengekalkan berat badan yang sihat adalah satu lagi cara mudah anda dapat mengawal tekanan darah. Anda boleh mendapatkan berat badan yang ideal dengan mengamalkan diet yang sihat dan senaman yang kerap.

4. Menguruskan tekanan

Image

Orang dengan hipertensi sering meremehkan satu kaedah ini kerana ia dianggap tidak penting. Malah, stres adalah pelopor kepada anda untuk melakukan pelbagai tabiat yang tidak sihat yang akhirnya boleh menyebabkan tekanan darah tinggi. Ya, tekanan sering membuat anda gila ketika makan, minum alkohol, merokok, atau terlambat. Semua perkara ini yang menyumbang kepada kenaikan tekanan darah anda.

Oleh itu, adalah penting untuk anda menguruskan stres sebaik yang anda boleh. Sebagai contoh dengan mendengar muzik, bolong, atau meditasi. Dengan cara itu, tekanan darah anda akan dikawal dengan baik.

5. Berhenti merokok dan minum alkohol

Image

Merokok boleh mencetuskan pelbagai penyakit kronik seperti hipertensi, strok, serangan jantung, dan juga kanser. Malangnya, ramai orang tidak peduli dengan bahaya itu. Bahkan, bahaya merokok telah dinyatakan secara terang-terangan dalam pelbagai media, termasuk pembungkusan.

Bagi anda perokok aktif, tidak mudah untuk dapat keluar segera. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna anda tidak boleh melakukannya. Mulailah perlahan dan teguhkan keazaman anda untuk berhenti sepenuhnya. Bagi anda yang tidak merokok, tinggal jauh dari asap rokok untuk menghalang kesan kesihatan menjadi perokok pasif.

Bukan sahaja merokok, anda juga harus mengelakkan minum alkohol supaya tekanan darah berada dalam jarak normal. Jika digunakan secara berlebihan, alkohol boleh menyebabkan kenaikan tekanan darah tinggi dan gejala-gejala hipertensi yang lebih buruk jika anda telah didiagnosis dengan penyakit ini sebelum ini.

6. Mengambil ubat hipertensi mengikut preskripsi doktor

Image

Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi perlu mengambil ubat mengikut preskripsi doktor. Jika ubat hipertensi tidak diambil mengikut peruntukan, tekanan darah anda akan menjadi tidak terkawal. Akibatnya, anda mempunyai tekanan darah tinggi secara berterusan. Oleh itu, orang yang mempunyai tekanan darah tinggi mesti mengambil ubat hipertensi supaya tekanan darah mereka tidak melonjak secara dramatik.

Jangan berhenti atau menukar ubat untuk tekanan darah tinggi tanpa terlebih dahulu berunding dengan doktor. Walaupun anda merasa lebih baik atau lebih sihat.

7. Rutin memeriksa tekanan darah

Image

Di samping pelbagai kaedah yang disebutkan di atas, pemeriksaan tekanan darah tetap juga merupakan kunci untuk mengawal hipertensi. Dengan memantau tekanan darah anda dengan kerap, anda boleh segera mengambil langkah berjaga-jaga apabila tekanan darah anda sentiasa lebih tinggi daripada biasa.

Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi biasanya mempunyai tekanan darah melebihi 140/90 mmHg setiap kali mereka diuji. Apabila itu berlaku, maka hati anda telah bekerja keras untuk mengepam darah dan berisiko gangguan tertentu.

Mengapa penting untuk mengamalkan gaya hidup sihat jika anda mempunyai tekanan darah tinggi?

Image

Memohon gaya hidup sihat adalah sangat penting untuk pencegahan dan pengurusan tekanan darah tinggi. Dalam banyak kes, perubahan ini boleh mengurangkan tekanan darah anda tanpa menggunakan ubat preskripsi. Fikirkan perubahan ini sebagai "resipi gaya hidup" dan cuba mematuhi "resipi" ini.

Baik jika anda telah didiagnosis dengan hipertensi, atau jika anda bimbang kerana anda mempunyai beberapa faktor risiko penyakit ini, ketahui bahawa walaupun tidak ada penawar, tekanan darah tinggi dapat diurus.

Dengan mengamalkan gaya hidup yang sihat, anda boleh:

 • Mengurangkan tekanan darah tinggi
 • Mencegah atau melambatkan perkembangan hipertensi
 • Meningkatkan keberkesanan ubat tekanan darah
 • Mengurangkan risiko serangan jantung, penyakit jantung, strok dan penyakit buah pinggang

Juga Baca:

 • 3 Jenis Ubat Tekanan Darah Pertama Setelah Anda Didiagnosis dengan Hipertensi
 • 8 Komplikasi Hipertensi yang Boleh Berlaku Jika Keteguhan Terlalu Kiri Meningkat
 • 7 Mitos Mengenai Hipertensi yang Menghidupkan Salah dan mengelirukan

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 9 Ogos, 2018 | Terakhir Edited: 9 Ogos 2018

Sumber

heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/PreventionTreatmentofHighBloodPressure/

Bagaimana Mengendalikan Tekanan Darah Tinggi Tanpa Perubatan - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure/art-20046974 diakses pada 3 Ogos 2018

Bagaimana Mengendalikan dan Menurunkan Tekanan Darah Tinggi - https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/how-to-lower-blood-pressure#1 yang diakses pada 3 Ogos 2018

Pilihan Editor