8 Cara Alternatif Selain Ubat Tekanan Darah Yang Dapat Menolong Mengekalkan Tekanan Darah

8 Cara Alternatif Selain Ubat Tekanan Darah Yang Dapat Menolong Mengekalkan Tekanan Darah

Anonim

Hipertensi atau tekanan darah tinggi adalah masalah kesihatan kronik yang merupakan faktor penyebab pelbagai penyakit jantung. Malah, dari data Pertubuhan Kesihatan Sedunia diketahui bahawa terdapat sebanyak 9.4 juta orang mati akibat komplikasi tekanan darah tinggi. Ya, sesungguhnya jika ia telah dinyatakan sekali bahawa anda mempunyai tekanan darah tinggi, anda tidak dapat melepaskan diri dari gangguan kesihatan ini dan bahkan harus terus mengambil ubat hipertensi.

Image

Walaupun demikian, anda masih boleh hidup sihat, normal, dan bahagia dengan mengawal tekanan darah tinggi. Bukan sahaja ubat hipertensi dari doktor, terdapat pelbagai cara lain yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan tekanan darah normal. Hanya apa?

Ubat-ubatan hipertensi alternatif yang boleh membantu mengekalkan tekanan darah

1. Meditasi

Image

Meditasi adalah cara yang agak berkesan untuk mengurangkan tahap tekanan untuk membantu mengekalkan tekanan darah normal. Ini telah pun terbukti dalam kajian yang diterbitkan dalam Persatuan Hipertensi Amerika.

Dalam kajian itu didapati bahawa sesi meditasi selama 20 minit dilakukan sekurang-kurangnya 2 kali sehari, sebenarnya dapat menurunkan tekanan darah hingga 3 mmHg.

Sebenarnya, terdapat banyak jenis meditasi yang boleh anda cuba sendiri atau dengan bantuan ahli terapi. Setiap meditasi ini mempunyai manfaat kesihatan yang berbeza, tetapi semuanya dapat membantu mengurangkan tahap tekanan yang menyebabkan tekanan darah tinggi.

2. Yoga

Image

Nah, jika anda sedang mencari ubat hipertensi pada masa yang sama anda boleh menjaga badan anda sesuai, yoga boleh menjadi penyelesaiannya. Selain baik untuk postur badan dan menjadikan tubuh sesuai, sebenarnya latihan ini telah terbukti dapat mengekalkan tekanan darah biasa.

Walau bagaimanapun, sebelum mengambil kelas yoga atau melakukan pelbagai pergerakan di rumah, pastikan anda telah berunding dengan doktor. Kerana, ada beberapa langkah yoga yang tidak disyorkan untuk keadaan kesihatan tertentu.

3. Relaksasi otot progresif (PMR)

Image

Lay kembali atau duduk di kerusi secara senyap-senyap selama beberapa minit. Anda boleh mula dari otot muka terlebih dahulu dan akhirnya ke otot kaki. Buat otot-otot badan mengetatkan dan kemudian lepaskan. Lakukan ini beberapa kali sehingga semua otot anda terjejas.

Kaedah ini boleh dilakukan di pejabat atau di rumah dan harus dilakukan selama 15-20 minit, dalam 2 sesi sehari.

4. Latihan pernafasan

Image

Kajian yang dilaporkan dalam Journal of Hypertension menyatakan bahawa mengawal pernafasan yang baik boleh mengurangkan tekanan darah seseorang.

Jika anda mengatur pernafasan dengan baik, perlahan-lahan, dan kerap, badan secara automatik akan berasa lebih santai dan tenang.

Kerana, selagi ia berlaku hormon yang mengatur mood akan dihasilkan lebih banyak, sehingga anda akan merasa lebih nyaman dan tekanan darah juga berkurang.

Sekali lagi, ini adalah cara mudah untuk mengurangkan tekanan darah. Sebabnya, anda boleh melakukannya di mana sahaja dan bila-bila masa.

5. Terapi muzik

Image

Terapi muzik sebagai ubat alternatif untuk menurunkan tekanan darah memang benar. Ini telah terbukti dalam beberapa kajian, salah satunya ialah penyelidikan dari Universiti Florence, Itali.

Dalam kajian itu, didapati bahawa sekelompok orang yang mendengar muzik klasik dalam seminggu, telah menurunkan tekanan darah sehingga 3 mmHg.

Pakar percaya bahawa muzik yang mempunyai nada lembut, boleh melegakan badan dan mengurangkan tahap kortisol, yang merupakan hormon yang boleh membuat lonjakan tekanan darah.

6. Qigong

Image

Mungkin cara alternatif pada perkara ini masih terdengar kepada anda. Walau bagaimanapun, qigong sebenarnya telah menjadi ubat alternatif di China selama ribuan tahun.

Satu kajian yang dilaporkan dalam jurnal Perubatan menyatakan bahawa melakukan qigong bersama-sama dengan mengambil ubat hipertensi telah ditunjukkan untuk membuat tekanan darah lebih baik dikawal.

Walaupun ia agak aneh, kini terdapat banyak laman terapeutik yang menyediakan rawatan qigong alternatif. Walau bagaimanapun, sebelum anda memilih tempat terapi, pastikan jika ahli terapi yang melakukan rawatan itu adalah orang profesional dan mempunyai sijil.

7. Biofeedback

Image

Selain ubat hipertensi yang diberikan oleh doktor, anda juga boleh mencuba terapi biofeedback yang dianggap dapat mengendalikan tekanan darah. Terapi ini biasanya bukan sahaja disyorkan untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, tetapi juga orang yang mengalami sakit kronik, inkontinensia kencing, dan migrain.

Bioterapi mesti dilakukan oleh seorang profesional kerana menggunakan sensor khas untuk mengukur dan memantau ketegangan dalam otot-otot tubuh. Dari peperiksaan, ahli terapi akan mengetahui bahagian badan mana yang tegang dan kemudian membantu anda untuk membuat ia berehat.

8. Suplemen dan herba

Image

Ubat-ubatan hipertensi herba juga boleh menjadi cara alternatif untuk mengawal tekanan darah agar tidak melonjak. Pada masa ini, terdapat banyak ubat herba yang terbukti dapat membantu mengekalkan tekanan darah, seperti koenzim Q10, suplemen lemak ikan, untuk suplemen yang mengandungi L-arginin.

Sesungguhnya, untuk ubat-ubatan hipertensi perubatan penyelidikan masih sangat terhad dan memerlukan bukti lanjut. Oleh itu, sebelum anda mengambil suplemen atau ubat herba, anda perlu terlebih dahulu berunding dengan doktor anda.

Sebabnya ialah interaksi boleh berlaku antara ubat-ubatan hipertensi dan ubat-ubatan herba yang anda makan, menyebabkan kesan sampingan yang buruk.

Juga Baca:

  • Mengapa penting untuk mengekalkan tekanan darah normal?
  • Bilakah Anda Mulakan Mengambil Ubat Tekanan Darah Tinggi, Jika Anda Mempunyai Tekanan Darah Tinggi?
  • Adakah benar bahawa orang dengan tekanan darah tinggi mudah marah?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 9 November, 2018 | Terakhir Edited: November 9, 2018

Sumber

Who.int. (2018). WHO | Soalan & hipertensi . [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.who.int/features/qa/82/en/ [Diakses pada 11 Okt. 2018]

Sangat Baik Minda. (2018). 6 Rawatan Alternatif untuk Tekanan Darah Tinggi . [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.verywellmind.com/top-healthy-treatments-for-high-blood-pressure-3144490 [Diakses pada 11 Okt. 2018]

WebMD. (2018). Rawatan Pelengkap dan Alternatif untuk Tekanan Darah Tinggi . [dalam talian] WebMD. Boleh didapati di: https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/hypertension-complementary-alternative-treatments#1 [Diakses pada 11 Okt. 2018]

Medscape. (2018). Rawatan Asli pada Hipertensi . [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.medscape.com/viewarticle/478882_1 [Diakses pada 11 Okt. 2018]

Mayo Clinic. (2018). Resperate: Bolehkah ia membantu mengurangkan tekanan darah? . [online] Boleh didapati di: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/expert-answers/resperate/faq-20057998 [Diakses pada 11 Okt. 2018]

Anne YR K├╝hlmann et al., 'Kajian Sistematik dan Meta-Analisis Campur Tangan Muzik dalam Rawatan Hipertensi: A Quest for Answers', BMC Cardiovascular Disorders 16 (19 April 2016), https://doi.org/10.1186/s12872-016 -0244-0.

Xingjiang Xiong et al., 'Qigong untuk Hipertensi', Perubatan 94, tidak. 1 (9 Januari 2015), https://doi.org/10.1097/MD.0000000000000352.

Nahida Tabassum dan Feroz Ahmad, 'Peranan Herba Asli dalam Rawatan Hipertensi', Ulasan Farmacognosy 5, no. 9 (2011): 30-40, https://doi.org/10.4103/0973-7847.79097.

Robert H. Schneider et al., 'Sebuah Percubaan Mengendalikan Rawak Pengurangan Tekanan di Amerika Afrika yang Dirawat untuk Hipertensi selama Lebih Satu Tahun', American Journal of hypertension 18, no. 1 (Januari 2005): 88-98, https://doi.org/10.1016/j.amjhyper.2004.08.027.

Pilihan Editor