Panduan Pemakanan Lengkap untuk Orang dengan Tekanan Darah Tinggi

Panduan Pemakanan Lengkap untuk Orang dengan Tekanan Darah Tinggi

Anonim

Hipertensi adalah keadaan apabila tekanan dalam darah melambung sangat tinggi. Tekanan darah yang terlalu tinggi tentunya tidak boleh dibiarkan sendirian. Sekiranya dibiarkan, penyakit jantung dan saluran darah dapat menyerang anda. Oleh itu, ia mesti ditangani dengan betul salah satu daripada mereka, iaitu dengan mengawal makanan untuk orang-orang dengan hipertensi secara teratur. Jadi, bagaimana mengatur makanan untuk orang hipertensi? Lihat di bawah.

Image

Keperluan pemakanan orang dengan hipertensi

Image

Sebenarnya, keperluan tenaga untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi adalah sama seperti keperluan tenaga untuk orang tanpa tekanan darah tinggi. Walau bagaimanapun, apabila orang yang mempunyai tekanan darah tinggi mempunyai berat badan yang berlebihan, sudah tentu bilangan kalori yang masuk mesti disesuaikan dengan keadaan.

Kerana, penyelidikan menunjukkan berat badan secara langsung berkaitan dengan tekanan darah, oleh itu semua pesakit berat badan berlebihan atau gemuk dengan hipertensi dinasihatkan untuk menurunkan berat badan dan mencapai lilitan pinggang normal.

Berat badan 4-5 kg ​​pada pesakit berlebihan berat badan dengan hipertensi boleh mengurangkan tekanan darah sistolik 4-7 mmHg dan diastolik 3-6 mmHg. Semakin banyak berat badan anda hilang, tekanan darah akan normal dan terjaga.

Biasanya, orang yang berlebihan berat badan, adalah disyorkan untuk mengurangkan pengambilan kalori harian mereka dengan 500-750 kcal. Oleh itu, jika sebelum ini diperlukan 2000 kalori sehari, maka menurunkan berat badan keperluan tenaga dipotong hingga 1200-1500 kcal.

Apakah jenis diet yang disyorkan?

Image

Cadangan yang mengawal makanan untuk orang hipertensi yang salah satunya ialah Pendekatan Pemakanan untuk Menghentikan diet Hipertensi (DASH), atau memanggil diet DASH. Diet ini disyorkan untuk orang-orang dengan hipertensi untuk mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

Diet DASH adalah prinsip pemakanan yang mengharuskan anda untuk mengambil lebih banyak serat dari buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, memilih sumber rendah lemak, dan mengehadkan pengambilan natrium.

Daripada mengambil natrium, diet DASH ini menasihatkan anda untuk makan makanan tinggi kalium, kalsium, dan magnesium yang dapat membantu menjaga tekanan darah normal.

Apakah yang perlu dihadkan oleh orang yang mempunyai tekanan darah tinggi?

Image

Kafein

Kafein boleh meningkatkan tekanan darah sehingga 5-10 mmHg. Walaupun biasanya sementara, ini masih harus dielakkan.

Jika anda benar-benar suka kopi, anda tidak boleh minum lebih daripada 2 cawan kopi sehari.

Alkohol

Alkohol juga perlu dihadkan oleh orang dengan hipertensi, kerana alkohol boleh meningkatkan tekanan darah. Penyelidikan menunjukkan bahawa minum alkohol secara berkala lebih daripada 3 gelas sehari dikaitkan dengan peningkatan tekanan darah dan penyakit jantung.

Oleh itu, dalam diet DASH terdapat juga had untuk minum alkohol, iaitu kurang daripada 2 minuman sehari untuk lelaki dan kurang daripada 1 minuman sehari untuk wanita, dan alkohol tidak boleh diambil secara teratur

Bolehkah orang yang mengalami hipertensi tidak makan garam?

Image

Bukan sahaja mengawal makanan untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, penggunaan juga sangat penting bagi mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi.

Santai, anda masih boleh menggunakan garam meja dengan keadaan tertentu, bergantung kepada keadaan tekanan darah semasa anda. Natrium dalam garam membuatkan anda perlu membataskan rempah ini.

Jadi, sebenarnya anda bukan sahaja perlu mengehadkan penggunaan garam, tetapi pelbagai makanan yang mengandung natrium yang tinggi. Walaupun natrium dapat meningkatkan tekanan darah, pada dasarnya tubuh masih memerlukan mineral ini untuk membantu mengatur cairan dalam buah pinggang.

Apabila buah pinggang menapis darah dan membuang produk sisa yang tidak diperlukan melalui air kencing, organ-organ ini memerlukan peranan natrium dan kalium.

Malangnya, jika anda mengambil terlalu banyak sodium, ia akan mengganggu fungsi buah pinggang dalam penapisan dan mengeluarkan cecair yang berlebihan. Akhirnya, cecair dalam badan sebenarnya terakumulasi.

Tumpahan bendalir ini memampatkan kawasan arteri yang membawa kepada buah pinggang, jadi aliran darah tidak lancar dan menyebabkan tekanan darah meningkat. Oleh itu, satu peraturan penting dalam diet untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi adalah untuk mengehadkan penggunaan makanan garam dan natrium.

Kemudian, berapa banyak garam (natrium) yang dibenarkan?

Image

Sodium bagi orang yang mempunyai tekanan darah tinggi disyorkan antara 1500-2300 mg sehari, bersamaan dengan tiga suku hingga satu sudu teh garam.

Sesetengah orang mungkin tidak mengalami penurunan tekanan darah tinggi selepas mengehadkan penggunaan garam meja. Malah, lebih ramai orang telah menurunkan tekanan darah selepas mengurangkan pengambilan natrium mereka.

Biasanya, keadaan ini dialami oleh orang yang sensitif terhadap natrium seperti orang tua, penderita diabetes yang mempunyai tekanan darah tinggi dan penderita buah pinggang kronik.

Walaupun terhad, garam dan natrium tidak boleh dielakkan sama sekali, kerana mereka masih diperlukan oleh badan dan menjejaskan kerja jantung. Oleh itu, anda perlu berunding dengan pakar pemakanan mengenai berapa banyak natrium dan garam yang anda perlukan untuk memangkas satu hari.

Adakah orang yang mempunyai tekanan darah tinggi perlu menggunakan garam khas?

Image

Sekarang banyak produk garam dikatakan selamat untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi. Walau bagaimanapun, produk ini masih menjadi tanda tanya besar bagi kebanyakan orang dengan hipertensi. Sebenarnya, adakah anda benar-benar memerlukan produk seperti ini atau tidak?

Menggunakan garam khusus untuk tekanan darah tinggi tidak semestinya diperlukan. Pada asasnya, anda boleh mengakali makanan yang agak hambar, kerana ia tidak menggunakan garam meja, dengan menambah pelbagai herba dan rempah-rempah sehingga rasa lebih kuat.

Cara itu adalah lebih selamat daripada menggunakan garam hipertensi khas. Sesetengah garam khusus hipertensi mengandungi kalium klorida. Bahan ini mesti dielakkan oleh orang yang mesti mengehadkan pengambilan kalium harian mereka.

Di samping itu, garam laut yang dikatakan mempunyai kandungan natrium yang lebih rendah daripada garam meja, sebenarnya tidak sepenuhnya selamat dan disyorkan.

Garam laut ternyata mengandungi pelbagai mineral lain yang agak tinggi, jadi anda perlu berhati-hati untuk mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi.

Selain mengawal makanan untuk orang hipertensi, lakukan petua ini

Image

 • Lakukan senaman secara teratur, sekurang-kurangnya 30 minit sehari.
 • Berhenti merokok.
 • Terapi relaksasi dan pengurusan tekanan.
 • Sentiasa baca label nilai pemakanan dalam pembungkusan makanan / minuman terutamanya kandungan natrium. Pilih makanan yang mempunyai% AKG (Kadar Kecukupan Pemakanan) atau% DV (Nilai Harian) sebanyak 5% natrium atau kurang.
 • Elakkan makanan yang dibungkus yang mempunyai% AKG atau% sodium DV di atas 20%.
 • Ambil ubat hipertensi dengan kerap jika hipertensi telah didiagnosis, walaupun tekanan darah adalah normal.

Juga Baca:

 • Garis Panduan Lengkap untuk Diet Diet DASH untuk Mengatasi Hipertensi
 • Gabungan Dadah untuk Mengatasi Hipertensi
 • Bagaimana Mengendalikan Tekanan Darah Tinggi di Orang Lama

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 13 November 2018 | Terakhir Edited: 13 November 2018

Pilihan Editor